Hlavní obsah

Cyklon, který zasáhl Mauricius, si vyžádal minimálně jednu oběť

Cyklon Belal přinesl na Mauricius přívalové deště a záplavy.Video: AP

 

Reklama

Více než tisíc lidí muselo být kvůli řádění cyklonu na Mauriciu evakuováno a přibližně 8,5 tisíce obyvatel ostrova je bez proudu. Uzavřeno je mezinárodní letiště, úřady, banky i školy.

Článek

Úřady na Mauriciu vyhodnocují škody po cyklonu Belal, který na ostrovní stát v Indickém oceánu přinesl přívalové deště a záplavy. Tamní meteorologická služba uvedla, že bouře se nyní vzdaluje směrem na východ, ale varovala, že riziko stále existuje. Nejméně jeden člověk zemřel, informuje BBC.

„Nad Mauriciem již nehrozí cyklonální podmínky, ale existují další ekologická rizika,“ uvedla Mauricijská meteorologická služba (MMS). Vyzvala lidi, aby zůstali na bezpečných místech a nevyjížděli na moře či se neprocházeli podél pobřeží kvůli možnosti vzniku bouřkových přívalových srážek.

„Moje auto odnesla dešťová voda 500 metrů daleko,“ sdílel svoji zkušenost s cyklonem místní obyvatel Rouben. „Je to poprvé v mém životě, co jsem něco takového viděl.“ Více než tisíc lidí bylo evakuováno a přibližně 8400 jich je bez proudu, píše France 24.

Poté, co se hladina povodní podstatně snížila a úřady mohly z ulic odklízet trosky, bylo vidět, jaké škody cyklon napáchal. Záplavy, které v pondělí zasáhly hlavní město Port Louis, poškodily asi stovku vozidel, která jejich majitelé opustili. Kromě mezinárodního letiště jsou uzavřeny i úřady a banky. Prázdné zůstávají i školy a akademické instituce. Cyklon zasáhl i ostrov Reunion, kde mnoho lidí přišlo o přístup k energii a internetu, píše AP.

V pondělí premiér Pravind Kumar Jugnauth potvrdil jedno úmrtí a kritizoval MMS za její reakci na bouři. „Musím přiznat, že země prožila kvůli cyklonu Belal těžké období,“ řekl premiér a dodal, že vládní rozhodnutí se opírala o informace meteorologické služby. „Sdílím hněv obyvatel Mauricia v této době. Jsem rozhodnut, že lidé odpovědní za tuto situaci se musí zodpovídat.“ Ředitel služby následně rezignoval.

Mauricius, země s téměř 1,3 milionu obyvatel, je magnetem pro turisty, které lákají jeho bílé pláže a čistá voda. V únoru loňského roku Mauricius zasáhly prudké deště a silný vítr způsobené cyklonem Freddy, který v jihovýchodní Africe včetně Malawi, Mosambiku a Madagaskaru způsobil vlnu obětí a zkázy. Období od listopadu do dubna je typické výskytem až tuctu bouří nebo cyklonů.

Reklama

Související témata:

Doporučované