Hlavní obsah

Dron zabil tři americké vojáky. Politici v USA zuří, viní Írán a hrozí odvetou

Foto: Anelo, Shutterstock.com

Na základně Tower 22 zemřeli kvůli útoku dronu tři američtí vojáci. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Během útoku na základnu Tower 22 v Jordánsku zemřeli tři američtí vojáci, dalších 25 osob je zraněných. Dron byl podle amerických úřadů vystřelen ze Sýrie, přičemž za strůjce jsou ale považovány íránské síly. USA slibují odplatu.

Článek

Tři američtí vojáci byli v neděli zabiti během útoku bezpilotního letounu v severovýchodním Jordánsku poblíž hranic se Sýrií. Kvůli útoku bylo zraněno dalších 25 osob, píše BBC. Americký prezident Joe Biden uvedl, že za útokem stojí „radikální militantní skupiny podporované Íránem“. Jde o první případ zabití amerických vojáků v regionu po útoku Hamásu na Izrael ze 7. října.

„I když stále shromažďujeme fakta o tomto útoku, víme, že jej provedly radikální bojové skupiny podporované Íránem, které působí v Sýrii a Iráku. Jill a já se připojujeme k rodinám a přátelům našich padlých a truchlíme nad ztrátou těchto bojovníků při tomto odporném a zcela nespravedlivém útoku,“ uvedl Biden ve svém prohlášení.

Biden: Odpovíme

Americký prezident Joe Biden slíbil odpověď na smrt tří amerických vojáků, kteří zemřeli po útoku dronu u hranice mezi Jordánskem a Sýrií. Představitelé opozičních republikánů Bidenovi vyčítají měkký přístup vůči nepřátelům USA na Blízkém východě a vyzvali k útoku na Írán, píší agentury.

Bývalý prezident Donald Trump, který vede předvolební kampaň, uvedl, že pod jeho vládou by se takový úder nestal.

V neděli v noci středoevropského času americké úřady oznámily, že chystají odpověď.

„Minulou noc jsme na Blízkém východě zažili těžký den a odpovíme na to,“ řekl Biden při setkání v Jižní Karolíně. Již v předchozím prohlášení uvedl, že Spojené státy zúčtují s těmi, kteří útok provedli a naplánovali, v dobu a způsobem, které si USA určí.

Obdobně se vyjádřil i ministr obrany Lloyd Austin.

Republikáni: Může za to Bidenova nečinnost

Opoziční republikáni však prezidenta podle agentury ČTK tvrdě kritizovali. Jejich vůdce v Senátu Mitch McConnell uvedl, že Bidenova nečinnost posílila nepřátele USA na Blízkém východě. „Jedinou odpovědí na tyto útoky musí být zničující vojenská odveta na teroristické síly Íránu,“ uvedl republikánský senátor Tom Cotton.

Další republikánský senátor Lindsey Graham vyzval k úderům „na významné cíle uvnitř Íránu“. Demokratický senátor Jack Reed místo toho věří, že Bidenova administrativa připraví přiměřenou odezvu na útoky.

Foto: Consolidated News Photos, Shutterstock.com

Za mě by se to nestalo, tvrdí Trump.

Do polemiky se pustil i bývalý prezident Donald Trump, který stejně jako Biden usiluje o zvolení do prezidentské funkce v letošních volbách. „Tento útok by se nikdy nestal, kdybych byl prezidentem,“ uvedl Trump, který tvrdí, že by se za jeho vlády nestaly ani teroristický útok na Izrael ze strany palestinského hnutí Hamás či válka na Ukrajině.

Proč protivzdušná obrana dron nezničila?

Zabití tří Američanů na základně Tower 22 v Jordánsku nedaleko hranic se Sýrií je výraznou eskalací již tak nejisté situace na Blízkém východě. Úředníci uvedli, že dron byl vystřelen Íránem podporovanými bojovníky a zřejmě pocházel ze Sýrie, informuje CNN. Není jasné, proč protivzdušná obrana dron nezachytila.

Podle CNN nyní úder zasáhl menší stanoviště americké armády. Podle tisku a agentur se jedná o první americké vojáky, kteří zemřeli při vojenské operaci na Blízkém východě od začátku konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás v loňském říjnu.

Armáda původně informovala, že při útoku bylo zraněno 25 vojáků. Pentagon později uvedl, že v péči lékařů je 34 lidí. Podle agentury Reuters jsou někteří ze zraněných z Jordánska evakuováni.

Od pátku došlo k více než 158 útokům na americké a koaliční síly v Iráku a Sýrii, ačkoli úředníci označují neustálé salvy dronů, raket a střel za neúspěšné, protože často nezpůsobily vážná zranění ani škody na infrastruktuře. Americké síly na základně působí v rámci poradní a pomocné mise s Jordánskem.

Aktualizovali jsme o další informace CNN a vyjádření Joea Bidena, Donalda Trumpa a představitelů opozičních republikánů.

Reklama

Doporučované