Hlavní obsah

Putina opustil dosud nejbližší rádce. Rezignoval tvůrce ruské privatizace

Foto: Anton Gvozdikov, Shutterstock.com

Anatolij Čubajs, tvůrce ruské privatizace, na snímku z roku 2017.

Reklama

Anatolij Čubajs, tvůrce ruské privatizace a jeden z hlavních architektů ekonomických reforem 90. let, rezignoval na svůj aktuální post speciálního představitele Kremlu a odjel ze země.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin ztratil jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků. Muže, který stál u jeho politického vzestupu a byl po jeho boku i ve všech následujících letech na výsluní.

Kreml potvrdil, že Anatolij Borisovič Čubajs, tvůrce ruské privatizace a jeden z hlavních architektů ekonomických reforem 90. let, odstoupil na vlastní žádost z postu speciálního představitele Kremlu.

Státem ovládaná agentura TASS uvedla, že v posledních letech zastával Čubajs funkci zvláštního zástupce prezidenta Ruska pro vztahy s mezinárodními organizacemi k dosažení cílů udržitelného rozvoje. „Ano, je to pravda. Anatolij Borisovič opouští tento post,“ potvrdil agentuře zdroj blízký poradci.

Další média s odkazem na anonymní zdroje píší, že Čubajs svou rezignaci zdůvodnil nesouhlasem s ruským rozpoutáním války na Ukrajině.

Agentura Bloomberg na svém webu připomíná, že jde o nejvýše postaveného oficiálního ruského činitele, který se po zahájení ruské invaze na Ukrajinu rozešel s Kremlem.

Obdobně agentura Reuters napsala, že Čubajs je dosud nejvýznamnějším představitelem, který rezignoval poté, co Rusko začalo to, co nazývá „speciální vojenskou operací“ na Ukrajině.

Sám Čubajs zavěsil telefon poté, co jej Reuters kontaktoval. Není známo, kde se nyní nachází. Údajně odjel ze země a nehodlá se vrátit.

Ruský deník Kommersant, jehož vlastníkem je jeden z nejbohatších Rusů Ališer Usmanov, na svém kanálu na síti Telegram zveřejnil fotografie muže nápadně podobného Čubajsovi. Byla pořízena v tureckém Istanbulu 22. března, stojí v čepici a saku u bankomatu. Kommersant ke snímku napsal, že se mu nepodařilo ověřit, zda skutečně jde o nyní již bývalého Putinova rádce.

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Je to Anatolij Čubajs? Snímek, který na Telegramu zveřejnil list Kommersant.

Kreml to nehodlá komentovat. „Rezignoval z vlastní vůle a zda opustil Rusko, nebo ne, je jeho věc,“ citovala státní agentura RIA Novosti mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

Šestašedesátiletý Čubajs, místopředseda ruské vlády za prezidenta Borise Jelcina, byl jedním z posledních ruských reformátorů 90. let, který zůstával ve vysokých patrech ruské politiky. Na přelomu milénia stál u politického vzestupu Vladimira Putina a během jeho prezidentského působení zastával nejvyšší pozice ve velkých státních podnicích.

V závěru roku 2020 byl jmenován zvláštním prezidentovým představitelem pro vztahy s mezinárodními organizacemi pro dosažení cílů udržitelného rozvoje, připomněla agentura TASS.

Od doby, kdy Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině, vláda zvyšuje tlak na kritiky tohoto kroku z řad Rusů. Ve svém projevu z minulého týdne Putin tvrdil, že Rusko je třeba očistit od „lůzy“ a „zrádců“.

Reklama

Doporučované