Hlavní obsah

Mapa: Kde se teď na Ukrajině bojuje

Foto: Seznam Zprávy

Mapa znázorňující oblasti bojů na Ukrajině, vyznačené jsou i hranice Luhanské a Donbaské oblasti.

Reklama

aktualizováno •

Druhým dnem pokračuje ruská invaze na Ukrajinu. Ruské jednotky už vstoupily na předměstí Kyjeva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale zůstává v metropoli.

Článek

Kde se bojuje?

Jedny z nejtěžších bojů probíhají na severovýchodě země. Silnému ostřelování aktuálně čelí Charkov, druhé největší ukrajinské město. Ve městě se ozývá neustálá dělostřelecká palba.

Šéf místní samosprávy ráno uvedl, že velký ruský vojenský konvoj míří na západ kolem města směrem k hlavnímu městu Kyjev. Nedaleké stotisícové město Konotop pak ruské jednotky zcela ovládly, uvedl server Euromaidan Press s odkazem na ukrajinský generální štáb.

Na jihovýchodě Ukrajiny pak zesílily boje o Mariupol, ke kterému se blíží ruské tanky. „Bitva pokračuje 15 kilometrů od města,“ uvedl starosta města pro server RBK Ukrajina.

Nad ránem Ukrajinu znovu zasáhly ruské rakety. Jedna z nich zničila stanoviště ukrajinské pohraniční stráže v jihovýchodní Záporožské oblasti, kde několik jejích příslušníků zemřelo a další jsou zraněni.

Situace v Kyjevě

V centru ukrajinského hlavního města byly ve 3:22 ráno místního času slyšet silné exploze. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka se jednalo o ruské střely s plochou dráhou letu či balistické střely.

Právě Kyjev má být aktuálně hlavním cílem ruské invaze. Boje probíhají už i přímo v hlavním městě, na které ruské jednotky útočí z východu a severovýchodu.

K těžkým bojům mělo dojít na předměstí, například ve čtvrti Obolon. Střelba už se ozývá také z vládní čtvrti. Ministerstvo obrany místní obyvatele vyzvalo, aby informovali o pohybu ruských vojsk a zbrzdili postup ruské armády například zápalnými lahvemi.

Ukrajinská armáda kontroluje nedaleké strategicky důležité letiště Hostomel, oznámil ráno ukrajinský generální štáb. Během dopoledne ministerstvo obrany uvedlo, že zdejší ranvej je natolik poničená, že na letišti nelze přistát. Právě tento fakt by podle ukrajinských médií mohl zpomalit přesun ruských sil směrem ke Kyjevu.

V metropoli se během dne několikrát rozezněly sirény. Místní radnice informovala, že nejde o cvičení, a vyzvala všechny obyvatele k přesunu do bezpečí. Velké množství místních přečkalo noc v kyjevském metru.

Prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl informace, že by opustil zemi. Hlava státu uvedla, že zůstává v Kyjevě, ačkoli ho „nepřítel označil za cíl číslo jedna a jeho rodinu za cíl číslo dvě“.

„Dnes ráno bráníme náš stát sami. Stejně jako včera se nejmocnější síly světa dívají zdálky. Přesvědčily Rusko včerejší sankce? Slyšíme na naší obloze a vidíme na naší zemi, že jen to nestačilo,“ řekl v ranním projevu Zelenskyj.

Jaké míří na Rusko sankce

Lídři EU se mezitím během večerního jednání shodli na dalším balíku sankcí. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové zasáhnou 70 procent ruského bankovního trhu a klíčové státní podniky.

Foto: Seznam Zprávy

Mapa znázorňující oblasti bojů na Ukrajině, vyznačené jsou i hranice Luhanské a Donbaské oblasti.

Dění na Ukrajině sledujeme v on-line reportáži:

Nové postihy EU mají omezit ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod. Podle von der Leyenové mimo jiné znemožní ruské elitě ukládat své peníze v Evropě.

Zakázáno bude dodávání klíčových součástek ruským rafineriím, což podle šéfky EK překazí jejich modernizaci. Omezen bude také přístup Ruska ke klíčovým technologiím, včetně například polovodičů.

Prezident Zelenskyj poukázal na to, že sankce nefungují. Důkazem je podle něj stále pokračující ruská agrese proti jeho zemi. Dodal, že svět nadále pozoruje dění na Ukrajině zpovzdálí, uvedla ukrajinská média.

Reklama

Doporučované