Hlavní obsah

Další sankce proti Kremlu. Západ chce zakázat dovoz ruského zlata

Foto: Profimedia.cz

Podle britské vlády Rusko v loňském roce vyvezlo zlato za 15,45 miliardy dolarů.

Reklama

Během schůzky zemí G7 vzniká dohoda, která má omezit ruské příjmy z vývozu vzácného kovu.

Článek

Schyluje se k dalšímu hromadnému postihu, kterým chtějí západní státy zasáhnout Rusko kvůli útoku na Ukrajinu.

Britská vláda na úvod začínajícího summitu sedmi velkých ekonomik G7 oznámila, že spolu s USA, Japonskem a Kanadou zakáže dovoz zlata z Ruska. Předseda Evropské rady Charles Michel následně řekl, že Evropská unie se k zákazu jistě připojí.

Oficiálně bude zákaz dovozu zlata z Ruska oznámen pravděpodobně až za několik dní na konci summitu.

„Skupina G7 společně oznámí, že zakáže dovoz ruského zlata. Tento export přináší Rusku desítky miliard dolarů (stovky miliard Kč),“ uvedl americký prezident Joe Biden na twitteru.

Jeden z amerických činitelů v telefonickém rozhovoru s novináři řekl, že zákaz dovozu by měl být oficiálně vyhlášen v úterý na závěr summitu. Na úterý jsou naplánovány tiskové konference účastníků vrcholné schůzky, která začala v neděli v bavorském zámku Elmau.

Šéf Evropské rady Michel na tiskové konferenci krátce před začátkem summitu řekl, že EU by měla dovoz zlata z Ruska rovněž zakázat a že tento návrh mezi unijními členy podpoří. „Chceme se zaměřit na ruské financování války,“ řekl.

Zákaz dovozu se bude týkat nově vytěženého, případně upraveného zlata. Sankce naopak nepostihne zlato, které již Rusko dříve vyvezlo.

Podle britské vlády Rusko v loňském roce vyvezlo zlato za 15,45 miliardy dolarů. Bohatí Rusové kupují zlaté cihly, aby omezili finanční dopad západních sankcí.

Kromě zákazu zlata by měli lídři států G7 mluvit také o možném zastropování dovozu ropy, uvedl podle agentury Reuters zdroj z německé vlády.

Reklama

Doporučované