Hlavní obsah

Další teenager zemřel ve Francii při policejní kontrole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Řidiči obou policejních vozů byli umístěni do vazby. Ilustrační snímek.

Reklama

Mladík, který ujížděl na motorce před policií, byl po srážce s policejním vozem odvezen do nemocnice. Zraněním ale podlehl. Tragédie se stala jen dva měsíce po zastřelení teenagera v Nanterre.

Článek

Šestnáctiletý mladík zemřel ve středu večer poté, co se jeho motocykl střetl na křižovatce s policejním vozem, oznámila prokuratura ve Versailles. K incidentu došlo ve městě Élancourt v departementu Yvelines, asi hodinu cesty z Paříže.

Teenagera si všimla policejní hlídka, když dělal triky na zadním kole svého motocyklu, na němž jel bez helmy, řekl stanici France Inter policejní zdroj. Posádka ho pak zdálky sledovala, ale po chvíli se ho rozhodla zastavit.

Mladík neuposlechl výzvu ke kontrole a vysokou rychlostí ujížděl. Na křižovatce se pak střetl s jiným policejním vozidlem, které se na zásahu nepodílelo.

Zraněný chlapec přestal po srážce dýchat a měl zástavu srdce, proto byl na místě resuscitován a poté dopraven ve vážném stavu do nemocnice. Zraněním nicméně podlehl.

Incident nyní vyšetřuje Generální inspektorát národní policie (IGPN), jenž umístil řidiče obou policejních vozů do vazby a zahájil vyšetřování ve věci „neúmyslného zranění řidiče“. O smrti mladíka policie informovala jeho rodinu.

Více o smrti 17letého Nahela

Přečtěte si o zastřelení Nahela, které ve Francii vyvolalo rozsáhlé pouliční protesty:

Do Élancourtu, kde žije asi 25 tisíc lidí, vyslaly úřady mobilní jednotku četníků, která má za úkol zabránit případným nepokojům. S těmi se Francie musela potýkat před dvěma měsíci, kdy policisté zastřelili při silniční kontrole 17letého mladíka jménem Nahel, jenž před nimi chtěl utéci.

Záběry ze zabití krátce poté oblétly sociální sítě a vyvolaly hněv veřejnosti. I přes počáteční tvrzení policisty, že do něj mladík chtěl najet autem, se totiž ukázalo, že Nahel měl v úmyslu pouze z místa ujet a nikoho svým vozem neohrozil. Při následných nepokojích policie zadržela okolo čtyř tisíc lidí, z nichž polovina byla později odsouzena za násilné trestné činy.

V Élancourtu se ještě ve středu večer sešla asi stovka lidí, při protestech zapálili dva automobily. Policie dostala pokyny držet se stranou a pokud možno nezasahovat. Vládní mluvčí Olivier Véran vyzval veřejnost k „umírněnosti a opatrnosti“ a připomněl, že se celá věc vyšetřuje.

Reklama

Doporučované