Hlavní obsah

Jejich chlapce zastřelil policista: „Už dost, násilí Nahelovu památku neuctí“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Mounia Merzouková, matka Nahela, jehož při banální silniční kontrole zastřelil policista, během vzpomínkového pochodu (marche blanche) za jejího syna na pařížském předměstí Nanterre, 29. června 2023.

Reklama

Příbuzný francouzského teenagera, jehož zastřelil policista, poskytl rozhovor BBC. Jménem rodiny požádal o ukončení násilí. A také o změnu zákonů, které umožňují policii použít smrtící sílu při zastavování vozidel.

Článek

Po pěti dnech násilných protestů, které zachvátili Francii v reakci na smrt Nahela M., se ozval příbuzný rodiny mrtvého chlapce. V rozhovoru, který poskytl BBC, zdůraznil, že rodina je zcela proti nenávisti a nepokojům, které v zemi vypukly. A nikdy k nim nevyzývala.

Francouzská média spekulují, že vlna násilností, kterou smrt teenagera z rukou policie při banální silniční kontrole vyvolala, pomalu opadá. V noci na pondělí bylo zatčeno „jen“ 157 osob. O den dříve - během sobotních nepokojů - šlo o více než 700 lidí.

Příbuzný rodiny, který rozhovor vedl u domu rodiny na pařížském předměstí Nanterre pod slibem anonymity, protože napětí v zemi je vysoké a nechtěl ze sebe dělat terč, prohlásil, že rabování a hořící auta rozhodně nijak neuctily Nahelovu památku.

„Nikoho jsme o tohle neprosili, nežádali jsme rozbíjení a krádeže. Tohle všechno není kvůli Nahelovi,“ řekl.

Rodina uspořádala na sklonku června „bílý pochod“ - mírovou demonstraci odporu vůči tvrdému postupu policie. Takové podporuje: „Jděte na ulici. Dokonce se i zlobte se. Demonstrujte. Ale bez výtržností.“

Kdo byl Nahel M.

Portrét policistou zastřeleného sedmnáctiletého mladíka z Nanterre u Paříže se velmi liší podle toho, jak ho prezentuje krajní pravice a jak chlapcovi známí.

Podle něj je nezbytné změnit francouzské zákony tak, aby regulovaly užití zbraní v rukou policie.

Francouzský trestní zákoník byl v roce 2017 změněn tak, aby umožňoval širší použití střelných zbraní. Policisté si tehdy stěžovali, že jsou častěji pod palbou a roste míra násilí vůči nim. Nyní může francouzská policie používat střelné zbraně i v souvislosti s dopravou.

Kritici tvrdí, že právě nárůst počtu střelby při „řešení“ dopravních přestupků je přímým důsledkem této změny. Ta je podle nich příliš vágní, protože ponechává na policistech, aby určili, zda odmítnutí řidiče uposlechnout představuje riziko.

Jen v letošním roce byli při kontrolách dopravní policií zastřeleni tři lidé.

Rekord stanovil minulý rok, kdy takto zahynulo 13 osob. Agentura Reuters pak zdůrazňuje, že se většinou jednalo o osoby černošského či arabského původu.

Na tuto skutečnost narážejí i demonstrující, kteří obviňují státní bezpečnostní složky z toho, že v nich přetrvává funkční systematický rasismus. S tím ale nesouhlasí francouzský prezident Emmanuel Macron, který tvrdí, že demonstranti „zneužívají smrt mladistvého k páchání násilností“.

Jinak to ale cítí Anais, rodinná přítelkyně a sousedka Nahelovy rodiny, kterou také vyzpovídala BBC. Podle ní být mladým černochem na francouzském předměstí, kde žil i zastřelený teenager, znamená být denně vystaven rasismu, násilí a rasovému profilování.

„[Policisté] je ponižují, urážejí je a nemluví s nimi slušně. A teď je i zabíjejí! O Nahelovi psal tisk, ale není to poprvé, co se to stalo,“ řekla.

Nahelův příbuzný uvedl, že v důsledku pokračujícího chaosu neměla rodina ani chvilku na to Nahelovu smrt zpracovat. „Chceme, aby se všechno uklidnilo. Sociální média, nepokoje, všechno se musí uklidnit. Kvůli tomu všemu jsme neměli čas si spolu na pět minut sednout a přemýšlet o tom, jak odešel,“ uvedl.

K ukončení násilí v ulicích, které si vyžádalo na desítky raněných a stovky zničených budov a aut, už dříve vyzvala i Nahelova babička. „Říkám lidem, kteří rozbíjejí věci: přestaňte. Nerozbíjejte okna, nerozbíjejte školy, nerozbíjejte autobusy. Přestaňte, jsou to maminky v autobusech, jsou to maminky, které jdou venku,“ sdělila babička Nadia.

Ve stejném rozhovoru pro televizi BFMTV uvedla, že ji šokovala internetová sbírka ve prospěch policisty, který vypálil smrtící výstřel.

„Bolí mě srdce. Připravil mě o vnuka. Ten člověk musí zaplatit, stejně jako všichni ostatní,“ uvedla. „Ti, kdo porušují zákon a bijí policisty, budou také potrestáni. Věřím ve spravedlnost. Věřím ve spravedlnost.“

Osmatřicetiletý policista, který vypálil smrtící výstřel, byl ve čtvrtek obviněn ze zabití z nedbalosti a uvězněn. Nahel byl pohřben v sobotu na hřbitově Mont-Valérien v Nanterre za přítomnosti své matky a babičky a několika stovek dalších lidí.

Fotky z hořící Francie: Smrt mladíka roztočila spirálu zloby

+8

Reklama

Související témata:

Doporučované