Hlavní obsah

Rozvážel pizzu a hrál ragby. Kdo je policií zabitý mladík Nahel

Foto: Twitter

Policejní kulka ukončila život chlapce z francouzského Nanterre už v 17 letech.

Reklama

Portrét policistou zastřeleného sedmnáctiletého mladíka z Nanterre u Paříže se velmi liší podle toho, jak ho prezentuje krajní pravice a jak chlapcovi známí.

Článek

V konzervativní televizi CNews, kterou vlastní miliardář Vincent Bolloré, se o něm mluví jako o „zmetkovi dobře známému policii“. Francouzská fotbalová hvězda Kylian Mbappé se o něm vyjádřila jako o „andělovi, který odešel příliš brzy“.

Řeč je o 17letém Nahelovi, kterého v úterý při silniční kontrole střelou do paže a hrudníku zabil policista. Ten byl krátce po činu zatčen a nyní případ vyšetřují kriminalisté. Smrt mladíka alžírského původu vyvolala po celé zemi rozsáhlé protesty a srážky demonstrantů s policií, zatčených jsou už stovky.

Svědectví o Nahelovi jsou spíše jen kusá. Sedmnáctiletý mladík žil jen se svou matkou, otce nikdy nepoznal. Podle příbuzných a právníka Nahelovy matky byl žoviální a ve svém okolí oblíbený. Vydělával si rozvážením pizzy, kromě toho se učil na elektrikáře. Ve škole se ale příliš nevyskytoval.

Matka oběti tvrdí, že její syn neměl v rejstříku trestů žádný záznam, odsouzen skutečně nikdy nebyl. Jak ale zmiňuje týdeník Express, dvakrát ho policie zadržela, když ji odmítl poslechnout.

Jako malý kluk sice Nahel miloval fotbal, nakonec ale skončil u ragby. „Toužil společensky i profesně zapadnout, nebyl dítětem, které by žilo prodejem drog nebo drobnou kriminalitou,“ citoval deník Le Parisien Jeffa Puecha, prezidenta ragbyového klubu, za který Nahel hrál.

Puech znal Nahela velmi dobře a oceňoval chlapcův příkladný přístup – Nahel byl součástí integračního programu pro mladistvé ze znevýhodněných čtvrtí, kteří mají problémy ve škole.

Dojemné video o svém synovi natočila jeho matka Mounia: „Dnes (v úterý) ráno mi dal velkou pusu a řekl mi: ‚Mami, miluji tě.‘ Řekla jsem mu: ‚Miluji tě, dávej na sebe pozor.‘ O hodinu později mi sdělili, že mého syna zastřelili. Co budu dělat? Byl to můj život, můj nejlepší přítel, byl to můj syn, byl pro mě vším.“

Jako laskavého a hodného chlapce popsala Nahela i jeho babička.

Kultura beztrestnosti

Zasahující policista se sice podle svého tvrzení cítil ohrožen, videozáznam ale spíše dává za pravdu kritikům policejního násilí: „Odmítnutí zastavit vám nedává oprávnění zabíjet,“ myslí si šéf opoziční Socialistické strany Olivier Faure. „Všechny děti republiky mají právo na spravedlnost.“

Fotografie z noční Francie, nepokoje pokračovaly třetí den v řadě:

+8

O spravedlnosti mluví i právník rodiny Yassine Bouzrou. V případu podle něj nejde o rasismus, ale o spravedlnost. „Máme zákon a soudní systém, který chrání policisty a vytváří ve Francii kulturu beztrestnosti,“ citovala ho britská stanice BBC.

Na mladíkovu stranu se postavila i řada osobností z veřejného života – kromě výše zmíněného Mbappého i jeho spoluhráč z národního týmu a hráč Barcelony Jules Koundé, asi nejpopulárnější francouzský herec Omar Sy nebo raper Sadek. Ten na twitteru oznámil, že Nahelově rodině věnuje celý výtěžek ze svého příštího koncertu, tedy zhruba devět tisíc eur. „Není to moc, ale každý musí jednat podle svého. Jsem k dispozici pro jakoukoliv konkrétní akci,“ nabídl.

Nepokoje, které Nahelova násilná smrt vyvolala, jsou pro mnohé ve Francii připomínkou událostí z roku 2005. Dva teenageři, Zyed Benna a Bouna Traoré, byli tehdy zabiti elektrickým proudem, když prchali před policií po fotbalovém zápase a narazili do rozvodny elektřiny na pařížském předměstí Clichy-sous-Bois.

Oprava: v původní verzi článku bylo zabití střelou do srdce. Policistova kulka ve skutečnosti prošla mladíkovi paží a následně i hrudníkem. Za nepřesnost se omlouváme.

Reklama

Doporučované