Hlavní obsah

Nepokoje se vymkly kontrole, Francie posílá do ulic obrněnce a zastavuje dopravu

Foto: Profimedia.cz

Hořící pneumatiky zablokovaly v noci na pátek ulici v Bordeaux na jihozápadě Francie.

Reklama

aktualizováno •

Francie se připravuje na další neklidnou noc. Předchozí tři noci se policisté marně snažili usměrnit výtržnosti, které rozpoutala smrt 17letého chlapce. Zastřelil ho policista poté, co mladík odmítl zastavit auto.

Článek

Rozsáhlé nepokoje, které vyvolala smrt chlapce při banální silniční kontrole v Nanterre na předměstí Paříže, neberou konce.

V noci na pátek, tedy třetí noc v řadě, hořely na mnoha místech Francie pneumatiky, auta, probíhaly bojůvky s pořádkovou policií. Demonstranti cílili především na komunitní centra, školy a radnice – místa, která symbolizují francouzské instituce a stát. Zatčeno bylo už 875 lidí.

Epicentrem nepokojů se stalo právě Nanterre. Agentura AFP uvádí, že někteří výtržníci tam použili i podomácku vyrobené granáty. Zatčeno bylo už nejméně 875 lidí.

Francouzská média hlásí případy rabování. V Paříži se lidé zaměřili na centrální nákupní ulici Rue de Rivoli. Policisté tu zatkli více než tucet demonstrantů, kteří nesli ukradené boty, tašky a oblečení.

„Zdá se, že se to mění v něco, co se blíží všeobecnému nepokoji. Viděli jsme obrovské množství rabování a drancování běžných podniků i některých luxusních obchodů,“ řekla redaktorka France 24 Angela Diffleyová.

Francouzská vláda po jednání krizového štábu oznámila, že k potlačování nepokojů nasadí další prostředky. Oproti očekávání však prezident Emmanuel Macron nevyhlásil nouzový stav. Oznámil ovšem, že bude žádat od sociálních sítí TikTok a Snapchat identity těch, kteří na nich vyzývají k násilí. Právě na těchto platformách se protestující svolávají k akcím.

Kdo byl Nahel M.

Portrét policistou zastřeleného sedmnáctiletého mladíka z Nanterre u Paříže se velmi liší podle toho, jak ho prezentuje krajní pravice a jak chlapcovi známí.

Macron také apeloval na rodiče mladých lidí: „Třetina zatčených jsou mladí, nebo dokonce velmi mladí. Je odpovědností rodičů zajistit, aby zůstali doma,“ citoval ho deník Le Figaro.

Premiérka Elisabeth Borneová, která zasedání krizového štábu řídila, označila násilí v ulicích za „neúnosné a neomluvitelné“. Spolu s prezidentem hodlá zvážit „všechny možnosti“, jak by měl stát odpovědět.

Navzdory pokusům o uklidnění nálady a použití elitních policejních jednotek francouzská vláda stále nemá situaci pod kontrolou.

V noci na sobotu se má proto zastavit veřejná doprava v zemi. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin večer oznámil, že požádal prefekty, aby od 21:00 zastavili veřejnou autobusovou a tramvajovou dopravu.

Vláda dále podle AFP rozhodla o zrušení velkých veřejných akcí, v ulicích měst budou nasazena obrněná vozidla četnictva.

Reklama

Doporučované