Hlavní obsah

Francie se chystá na další drsnou noc. Do ulic vyrazí 45 000 policistů

Foto: Profimedia.cz

Noční požár na pařížském předměstí Charenton.

Reklama

aktualizováno •

Francie se připravuje na další noc protestů. Ministr vnitra Gérald Darmanin uvedl pro agenturu AFP, že plánuje do ulici poslat 45 000 policistů a četníků.

Článek

Během páteční noci zadržely úřady při nepokojích napříč celou Francií 1311 lidí. A zásadní změna se ale neočekává ani v sobotu. Policie se proto připravuje na další vypjatou noc. Ministr vnitra Gérald Darmanin uvedl, že plánuje do ulici poslat 45 000 policistů a četníků.

To je přibližně stejné množství jak v noci z pátka na sobotu. Ministr dodal, že ve zvláště zasažených městech, jako je Marseille a Lyonu, bude policie „výrazně“ posílena.

Sobotní noc podle Darmanin sice ukázala, že se intenzita násilných protestů mírní. Přesto ve městech po celé Francii panoval chaos, při kterém docházelo k zapalování budov, vozidel a rabování obchodů, informuje britská BBC.

Kdo byl Nahel M.

Portrét policistou zastřeleného sedmnáctiletého mladíka z Nanterre u Paříže se velmi liší podle toho, jak ho prezentuje krajní pravice a jak chlapcovi známí.

Jedny z nejhorších výtržností probíhaly v Marseille. Protestující zde házeli po policistech pyrotechniku a vytlačovali na ulici kontejnery s odpadky, které zapalovali. V sobotu se demonstranti pokusili vloupat do obchodu s elektronikou v obchodním centru Grand Littoral. Hasičská stanice Canebiere také čelila pokusům demonstrantů dostat se dovnitř. Policie zatkla 16 lidi.

Násilí ale probíhalo i v dalších částech země. Například ve Vaulx-en-Velin na předměstí Lyonu byli postřeleni dva policisté. Záběry, které kolují na twitteru, ale ukazují, že v Lyonu explodovalo i výbušné zařízení. Po výbuchu k místu směřovala skupina černě oděných lidí.

Ve městě Nîmes zřejmě protestující stříleli z brokovnice na kamery, v jedné ze čtvrtí Lyonu svědci viděli střelbu do vzduchu z kalašnikovů, uvádí ČTK.

Starosta Marseille Benoit Payan v pátek pozdě večer na twitteru označil chování demonstrantů za „nepřijatelné“ a vyzval stát, aby „okamžitě vyslal další pořádkové síly“.

Po celé zemi bylo - jen v noci - zadrženo 1311 lidí, oznámilo dnes ministerstvo vnitra. V průběhu páteční noci bylo také zraněno 79 policistů a četníků a došlo k 58 útokům na jejich stanice.

Nepokoje ve Francii propukly v reakci na smrt 17letého Nahela M. Toho v úterý při silniční kontrole střelou do paže a hrudníku zabil policista. Smrt mladíka alžírského původu vyvolala po celé zemi rozsáhlé protesty a srážky demonstrantů s policií.

Mladík byl dnes pochován v Nanterre u Paříže. Podle agentury AFP se pohřeb konal bez účasti veřejnosti.

Na základě čísel zveřejněných francouzským ministerstvem vnitra CNN píše, že od úterý, kdy nepokoje poprvé vypukly, bylo již zraněno více než 522 policistů a četníků. Podle stejných údajů bylo také nahlášeno 2560 požárů na veřejných komunikacích, z toho 1350 shořelých aut, a že došlo k 234 případům poškození nebo požáru budov.

Za útoky podle francouzských médií často stojí maskované skupiny ozbrojené železnými tyčemi a také zábavní pyrotechnikou. Podle policie se jedná o „mladé nebo velmi mladé“ lidi, přičemž ministr Darmanin upřesnil, že některým bylo pouhých 13 let.

Zastřelení teenagera, zachycené na videu, znovu oživilo dlouhodobé stížnosti chudých a rasově smíšených městských komunit na policejní násilí a rasismus. Francouzský prezident Emmanuel Macron ale popřel, že by ve francouzských donucovacích orgánech existoval systémový rasismus. Namísto toho obvinil demonstranty ze „zneužívání smrti mladistvého“ k páchání násilností.

Macron se kvůli vyhrocené situaci, která se svým rozsahem blíží k takzvaným protestům žlutých vest z roku 2018, předčasně opustil evropský summit v Bruselu. V sobotu také oznámil, že odkládá svou státní návštěvu sousedního Německa naplánovanou na nedělní večer, píše server France24.

Nepokoje znovu vyvolávají vzpomínky na celonárodní nepokoje v roce 2005, které donutily tehdejšího prezidenta Jacquese Chiraca vyhlásit výjimečný stav. Stalo se tak poté, co se dva mladíci schovávali před policií v elektrické rozvodně, kde je zabil elektrický proud, připomíná agentura Reuters.

Zavedení výjimečného stavu zatím nevyloučila ani současná vláda. „Jednoduše řečeno, nevylučujeme žádnou možnost a uvidíme po dnešní noci, co prezident republiky zvolí,“ uvedl v pátek Darmanin.

Reklama

Související témata:

Doporučované