Hlavní obsah

Válka na Ukrajině ztrácí pozornost. Mezeru Putin vyplňuje lží a dezinformacemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Válka na Ukrajině sice zdaleka není u konce, z médií ji ale vytlačil konflikt na Blízkém východě.

Reklama

Americká stanice CNN uvádí, že od začátku války mezi Hamásem a Izraelem významně ubylo zpráv o dění na Ukrajině. Využít toho může především prezident Vladimir Putin.

Článek

Válka na Ukrajině získává významně menší mediální pozornost kabelových zpravodajských kanálů, než tomu bylo před začátkem vypuknutí konfliktu mezi Izraelem a Hamásem, uvádí americká stanice CNN.

Na televizních zpravodajských stanicích se informování o válce na Ukrajině dramaticky propadlo po 7. říjnu. Tehdy teroristé hnutí Hamás zaútočili na civilisty v Izraeli a následovala izraelská protiofenziva v Pásmu Gazy, která se dnes přelila v několik týdnů trvající ozbrojený konflikt.

Zjištění přinesla na základě dat televizního archivu (Internet Television Archive) globální databáze GDELT Project, jak informuje CNN.

Americká stanice dále uvádí, že ve dnech před začátkem konfliktu na Blízkém východě představovalo válečné dění na Ukrajině asi osm procent jejího televizního vysílání. Po útocích klesl podíl této televize, která poskytovala nejvíce zpravodajství o Ukrajině, pod jedno procento.

Mohlo by vás zajímat

Vedle pozemní operace, kterou Izrael vede v Pásmu Gazy, probíhá taktéž válka v podzemí. Propracovaná síť tunelů Hamásu představuje pro izraelskou armádu výzvu, ovšem za pomoci využití nových technologií ji překonává.

Údaje poskytnuté společností ComScore, která se zabývá analýzou internetu, ukázaly, že podobný trend se projevuje i na internetu. Naznačují, že od začátku konfliktu mezi Izraelem a Hamásem došlo na sociálních sítích k výraznému poklesu diskuzí o válce na Ukrajině. V posledních měsících nicméně došlo obecně k útlumu pozornosti věnované ruské invazi na Ukrajině.

„I když západní mediální pokrytí o válce na Ukrajině uvadá, Rusko zaplňuje vakuum ve zpravodajství vlastní kampaní šíření lží a dezinformací,“ upozorňuje na skutečnost, jak může celé situace využít ruský prezident Vladimir Putin, vedoucí pracovník Belferova centra pro vědu a mezinárodní záležitosti na harvardské Kennedy School Paul Kolbe.

„Putinovou strategií je vyčerpat trpělivost a podporu Západu, hrát na domácí rozpory v USA a lovit v NATO ty, kteří chovají latentní sympatie k Rusku,“ dodává.

Válka na Ukrajině přitom nadále pokračuje. Kyjev se v noci na sobotu podruhé v tomto měsíci stal terčem útoku ruských dronů. Podle zdejší vojenské správy se všech zhruba deset bezpilotních letounů podařilo sestřelit. Oběti ani škody zatím nejsou hlášeny, uvedla s odkazem na agenturu Ukrinform ČTK.

Reklama

Doporučované