Hlavní obsah

Roboti a výbušniny. Jak se s Hamásem válčí v tunelech pod Gazou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Jeden z tunelů.

Reklama

Vedle pozemní operace, kterou Izrael vede v Pásmu Gazy, probíhá taktéž válka v podzemí. Propracovaná síť tunelů Hamásu představuje pro izraelskou armádu výzvu, ovšem za pomoci využití nových technologií ji překonává.

Článek

Izraelské pozemní síly v Pásmu Gazy hledají a ničí části rozsáhlé sítě tunelů využívaných ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás. Naposledy armáda zveřejnila video, které podle ní zachycuje vchod do tunelu Hamásu v nemocnici Šífa. Nešlo však o jediné zařízení, v němž skupina vybudovala síť podzemních chodeb.

Poté, co izraelští vojenští ženisté našli pod další evakuovanou nemocnicí v severní Gaze vchod do tunelu, naplnili průchod výbušninami a skryti venku počkali na detonaci. Výbuch pohltil budovu a nejméně ze tří míst podél nedaleké silnice ve čtvrti města Bejt Hanún se vyvalil kouř, jak ukázaly záběry z bezpečnostních kamer, popsala agentura Reuters.

Hamás už dříve popřel, že by nemocnice používal jako krytí pro takové tunely. Odmítl rovněž tvrzení Izraele, že má velitelské centrum pod největší nemocnicí v Gaze Šífa, do které izraelské síly vstoupily ve středu.

Ničení tunelů za pomoci robotů a výbušnin

Izraelští ženisté podle serveru The Times of Israel využívají k zneškodnění tunelů pod Pásmem Gazy různé typy robotů monitorujících situaci a výbušných zařízení, která jsou speciálně uzpůsobená pro tyto případy. Kromě porušení cest se snaží i o zlikvidování všech pastí, které zde Hamás nastražil.

Stavba tunelů v Gaze podle BBC začala v roce 2005, načež se ještě zintenzivnila po pozdějším převzetí kontroly nad územím Hamásem. Podzemní chodby přitom slouží pro tři hlavní účely – propojení Pásma Gazy s Egyptem pro pašování zboží, propojení s Izraelem pro snazší pronikání teroristů přes hranice a podnikání útoků a propojení různých míst uvnitř Pásma Gazy i vytvoření skrytých útočišť a zásobovacích tras pro různé složky Hamásu.

Foto: BBC, Seznam Zprávy

Mapa tunelů, které údajně IDF zlikvidovaly v roce 2021. (Zdroj IDF/BBC)

Zničení šachty je podle důstojníka citovaného agenturou Reuters relativně snadné a rychlé. Izraelská armáda minulý týden uvedla, že dosud bylo zničeno 130 šachet, ale neuvedla žádný počet zničených tunelů.

S tunely je totiž těžší se vypořádat. Podle důstojníka je totiž ke zničení takových chodeb potřeba několik tun výbušnin. List The New York Times navíc popsal, že tunely jsou podle zveřejněných snímků jen necelé dva metry vysoké a metr široké, kvůli čemuž se v nich bojovníci musí pohybovat po jednom. Boj v takových prostorech je tak velmi riskantní pro vstupující síly.

Podle odbornice na podzemní boj doktorky Daphné Richemondové-Barakové z telavivské univerzity Reichman jsou tyto tunely budovány tak, aby se v nich dalo pobývat dlouhodobě, a jsou přímo navržené jako obrana proti pozemní operaci Izraele.

„Hamás se na pozemní vpád IDF (Izraelské obranné síly, pozn. red.) připravoval měsíce až roky. Sledoval a učil se od teroristických skupin v Sýrii a Iráku včetně Islámského státu i z vlastních předešlých bitev. Ví, jak se v terénu pohybovat při dlouhotrvajícím boji. Pod zemí má navrch. Disponuje možná nejrozsáhlejšími podzemními bojovými schopnostmi na celém světě,“ napsala Richemondová-Baraková v článku pro Financial Times.

Důkladná operace

Podle ženisty, s nímž hovořil portál The Times Of Israel, prapor prozkoumává každou budovu dvakrát, zda v ní nejsou zbraně nebo tunel. Armáda pak postupuje pomalým, metodickým tempem. První průzkum je rychlý, druhý už připomíná důslednou operaci. „Jdeme od rohu k rohu, dokud nenajdeme všechno,“ říká.

Podle Izraele unesl Hamás při útoku ze 7. října, při němž zahynulo asi 1200 lidí, do Gazy 240 osob jako rukojmí. Jedna z hrstky propuštěných uvedla, že ona a nejméně dvě desítky dalších byly drženy v tunelu. Armáda se tak snaží také při operacích v tunelech o zachování jejich bezpečnosti.

Izrael nehodlá souhlasit s příměřím, dokud nebudou tito zajatci propuštěni. Hamás tvrdí, že nepřestane bojovat, dokud bude Gaza pod útokem, připomněla agentura ČTK.

Reklama

Doporučované