Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Za deset dní provrtal Izrael Gazu ze dvou směrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záběry z bojů v Gaze zveřejněné izraelskou armádou.Video: twitter/idfonline

 

Reklama

Izraelská armáda během deseti dní od obklíčení města Gaza postoupila hluboko do jeho nitra z jižního i severního směru. V posledních hodinách jsou hlášeny boje u nemocnice Šífa. Na severovýchodě se Izrael dostal přes Bajt Hanún.

Článek

Od posledního vydání Zpráv z bojiště věnovaných vývoji situace v Gaze uběhlo pět dní, během kterých se již s určitostí ujasnilo, že izraelská armáda bojuje až v centru města Gaza.

I z hlediska uznávání postupů ukazuje poměrně konzervativní mapa amerického Institutu pro studium války (ISW) oproti minulému týdnu výrazný rozdíl:

Srovnání mapy z 8. listopadu s aktuální mapou:

Už od pátku přichází z různých zdrojů zprávy o bojích v bezprostřední blízkosti nemocnice Šífa.

Boje poblíž ní potvrdila kromě palestinských zdrojů i izraelská armáda, podle níž se pod nemocnicí ukrývá velitelství Hamásu. Izrael také uvádí, že civilistům skrývajícím se v areálu největší nemocnice ve městě nabízí evakuaci bezpečným koridorem.

Židovský stát se měl nemocnici také snažit poskytnout palivo pro generátory, což podle Izraele zmařili bojovníci Hamásu.

Druhá strana tento výrok popřela a uvádí, že nemocnice musela kvůli výpadku elektřiny přerušit veškeré operace.

Minulý díl Zpráv z bojiště z Gazy

Naposledy jsme situaci popisovali v půlce minulého týdne, kdy byly potvrzené izraelské postupy podstatně menší.

Situace na místě zůstává nejasná i v pondělí a žádná tvrzení nelze nezávisle ověřit. Potvrzené tedy zůstává jen to, že se bojuje blízko nemocnice a Izrael v Gaze od minulého týdne výrazně rozšířil své pozice.

Kromě zmiňovaných zpráv obou stran o tom svědčí i ověřený snímek izraelských vojáků, kteří se vyfotili na náměstí ležícím jen pár stovek metrů na východ od komplexu nemocnice (přesná pozice).

V posledních dnech se podle ISW také potvrdilo, že izraelská armáda postoupila až za město Bajt Hanún na severovýchodě Pásma Gazy. Potvrzuje to video zveřejněné armádou z oblasti jižně odsud; v souladu s tím jsou i zprávy palestinských médií a novinářů.

Video zveřejněné izraelskou armádou, jež podle ISW ukazuje postup jižně od Bajt Hanúnu:

ISW k tomu dodává, že v Bajt Hanúnu dochází i k útokům na izraelské jednotky za linií postupu. Americký think-tank tím připomíná, že území, přes která izraelská armáda už prošla, nelze brát jako plně kontrolovaná. Operace je podle ISW nadále ve fázi „čištění“, které obyčejně trvá týdny až měsíce.

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Přehled situace v Gaze podle ISW.

Celkově tak lze říct, že na začátku tohoto týdne je minimálně jasné, že Izrael deset dní po rozdělení Pásma Gazy vedví významně pokročil ve směru z jihu i ze severu do centra města Gaza, které je považováno za hlavní baštu Hamásu.

Dosud armáda židovského státu ztratila při pozemních operacích podle nejnovějšího prohlášení z pondělního rána 44 životů.

„Jsem ohromen těmito postupy, ke kterým došlo za pouhý týden,“ napsal na sociální síti X americký veterán a odborník na městský boj z institutu pro studium moderní války při Vojenské akademii Spojených států amerických John Spencer.

Postup byl podle Spencera možný díky tomu, že Izrael se pravděpodobně vyhnul nejpevnějším místům obrany Hamásu, využil klešťového pohybu z obou směrů a provedl vševojskový boj (volný překlad anglického pojmu combined arms operation, kterým se označuje operace, do níž se současně zapojuje vícero složek armády).

ISW v posledním reportu také zmiňuje pokračující minometnou i raketovou palbu z Gazy na Izrael. Podle izraelské armády nicméně tento fenomén pokračuje v sestupném trendu. V týdnu od 5. do 12. listopadu Izrael údajně zaznamenal 455 poplachů, tedy asi o 130 méně než týden předtím a o 350 méně než v posledním říjnovém týdnu.

Reklama

Doporučované