Hlavní obsah

Dění v Kazachstánu ovlivňuje i cyklistiku. Tým Astana řeší svou budoucnost

Foto: Profimedia.cz

Domácí hvězda kazašské stáje Alexej Lucenko.

Reklama

Poslední události v Kazachstánu značně zneklidňují i svět cyklistiky. Otazník visí nad budoucností prvodivizní stáje Astana, která je z velké části finančně závislá na kazašské vládě a místních společnostech.

Článek

Po vypuknutí protestů minulou neděli vyvolaných prudkým zdražením LPG se situace v Kazachstánu pomalu uklidňuje. Režim ve čtvrtek obnovil cenové stropy na LPG a další pohonné hmoty, prezident Kasym-Žomart Tokajev pak v pondělí uvedl, že v zemi byl obnoven ústavní pořádek, i když „protiteroristická operace“ ještě zcela neskončila. Označení teroristé používá Tokajev pro účastníky rozsáhlých nepokojů.

Již minulou středu prezident přijal demisi vlády premiéra Askara Mamina. Právě expremiér měl podle sportovního serveru Cyclingnews značný vliv na fungování jednoho z nejvýraznějších produktů země na poli sportu.

Cyklistická stáj Astana Qazaqstan patří mezi osmnáctku elitních worldtourových týmů, které mají například zaručený start na třítýdenních etapových závodech, jako je Tour de France nebo španělská Vuelta. Politické otřesy v Kazachstánu ale dělají vrásky jak zástupcům týmu, tak Mezinárodní cyklistické unie.

Tým Astana nese jméno po hlavním městě Kazachstánu (dnes už Nur-sultan) od roku 2006, kdy byl složen z jezdců a manažerů působících v té době ve španělské stáji ONCE, známé také jako Liberty Seguros–Würth. Stáj se ale kvůli dopingovému skandálu sportovního ředitele Manola Saize v podstatě rozpadla a tím položila základy Astany.

Kazašský tým vytvořený kolem tehdejší hvězdy Alexandra Vinokurova je dodnes vlastněný a financovaný investičním fondem Samruk Kazyna, který sdružuje obrovské množství státních firem. Do fondu patří kazašské ropné a plynárenské společnosti, banky, telekomunikační firmy i letecká společnost Air Astana.

Ani po změně jména a vlastníků se ale týmu dopingové kontroverze nevyhnuly. Zákaz závodit měl po odhalené zakázané krevní infuzi na Tour de Francie 2007 i samotný Vinokurov, který se na start mohl znovu postavit až po dvou letech. Dnes ředitel kazašského týmu a také čestný poručík kazašské armády si jeden z největších úspěchů připsal na sklonku kariéry, kdy z olympijských her v Londýně v roce 2012 přivezl zlatou medaili.

Právě působení Vinokurova v týmu je ale podle serveru Cyclingnews dokladem toho, jak je stáj Astana pevně spojená s vládní mocí v zemi. Dnes už bývalý premiér Kazachstánu Mamin loni v létě zasáhl do dění v týmu, kdy se jeho vedení, údajně kvůli boji o vliv ve stáji, rozhodlo v červnu pro Vinokurovův vyhazov.

Jedním z hlavních důvodů měl být konflikt mezi Vinokurovem a manažerkou týmu Yanou Seelovou, která nakonec přešla do belgického týmu Lotto Soudal. Žena, která zajistila, že tým loni nesl jméno Astana-Premier Tech, působila v Astaně tři roky. Spolu s ní nicméně odešel právě i sponzor, kanadská společnost Premier Tech.

Prezident a generální ředitel společnosti Jean Bélanger kanadskému listu La Presse řekl, že návrat Vinokurova byl důvodem, proč se Premier Tech vzdala svého padesátiprocentního vlastnictví. „Premiér Askar Mamin ho donutil se vrátit,“ řekl Bélanger. Vinokurov se na přání premiéra na svou pozici vrátil už v srpnu. Má tak jít o důkaz, že hlavní slovo v týmu má politické vedení Kazachstánu.

Server Cyclingnews oslovil kvůli napjaté situaci v Kazachstánu i Mezinárodní cyklistickou unii (UCI). „Téma lidských práv má pro UCI zásadní význam. My nicméně nehrajeme žádnou politickou roli a nezapojujeme se do politických debat. Pevně ​​věříme, že sport a politika by se neměly míchat, a proto nebudeme komentovat současnou situaci v Kazachstánu,“ reagovala organizace. „Situaci samozřejmě se znepokojením sledujeme a také vyzýváme všechny strany ke zdrženlivosti a mírovému řešení situace,“ dodal mluvčí UCI.

Jestli bude pokračovat a jak velká bude podpora Astany ze strany státu, tak zůstává otázkou. Podle serveru Zikloland panuje v týmu značná nervozita, server Cyclingnews ale uvádí, že právě odchod zahraničního sponzora a návrat Vinokurova zvyšuje šanci na štědré příspěvky od státních společností.

Přesto se ale tým dočkal přestavby a opustila ho některé zvučná jména. „Ztratili jsme několik silných lídrů, ale zároveň jsme získali další špičkové jezdce. Tým má novou tvář, ale zůstáváme stejným týmem Astana, který je dobře známý po celém světě,“ vyjádřil se Vinokurov. Kazašskou stáj opustila dánská hvězda Jakob Fuglsang nebo španělské bratrské duo Gorka a Ion Izaguirrové. Tým bude v nadcházející sezóně spoléhat na domácího Alexeje Lucenka, „Žraloka z Messiny“ Itala Vincenza Nibaliho nebo Kolumbijce Miguela Angela Lópeze.

Kazachstánský parlament mezitím v úterý na návrh prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva schválil jako nového premiéra země Alichana Smajlova, jenž dosud vedl prozatímní kabinet. Prezident podle agentury TASS rovněž jmenoval ministry nové vlády. Tokajev také ohlásil, že spojenecké jednotky z postsovětské Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) zahájí během dvou dnů stahování z Kazachstánu a dokončí ho za deset dnů.

Reklama

Související témata:

Doporučované