Hlavní obsah

Do Pásma Gazy vjelo 20 kamionů s pomocí. Vezou léky i potraviny

Foto: Profimedia.cz

Nákladní auta s humanitární pomocí na hraničním přechodu Rafáh.

Reklama

aktualizováno •

Do Pásma Gazy, kde jsou elektřina, palivo, ale i léky či potraviny nedostatkovým zbožím, se poprvé od začátku izraelské totální blokády dostane humanitární pomoc. Egypt otevřel hraniční přechod Rafáh.

Článek

Kamiony s humanitární pomocí, které několik dní čekaly na Sinajském poloostrově, začaly přejíždět přes hraniční přechod Rafáh z Egypta do Pásma Gazy. Informovaly o tom tiskové agentury s odkazem na záběry egyptské státní televize.

„Konvoj s humanitární pomocí, který má dnes vstoupit do země, čítá 20 nákladních aut. Vezou léky, zdravotnický materiál a omezené množství potravin (konzerv),“ uvedla souběžně s tím mediální kancelář Hamásu, píše Reuters.

Izrael po útoku Hamásu, k němuž došlo 7. října, uvalil na Pásmo Gazy totální blokádu a zastavil do oblasti, kde žije 2,3 milionu obyvatel, přísun veškerých potravin, vody, léků a pohonných hmot.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už dříve potvrdil, že dovoz humanitární pomoci na jih Pásma Gazy Izrael povolí. Podle CBS News ale zdůraznil, že Izrael zabrání tomu, aby se pomoc dostala k Hamásu.

Netanjahu dával v poslední době najevo, že Izrael nedovolí, aby byla humanitární pomoc přepravována přes Izrael, dokud v Gaze zůstávají izraelští rukojmí, kteří byli zajati během útoku Hamásu.

Otevření přechodu Rafáh se několikrát odložilo. Zástupce mluvčího generálního tajemníka OSN Farhan Haq ve středu podle CNN uvedl, že „není známo, zda a kdy“ bude hraniční přechod Rafáh otevřen pro průchod humanitární pomoci z Egypta do Gazy. Představitelé Bílého domu neurčitě uváděli, že pomoc začne do Pásma Gazy proudit v následujících dnech.

Podle prohlášení palestinského hnutí Hamás, o němž informovala CNN, bylo v Pásmu Gazy vysídleno více než milion lidí. Vysídleným lidem chybí základní životní potřeby a čelí katastrofálním životním podmínkám v důsledku zastavení služeb Agentury OSN pro pomoc a práci (UNRWA) v severních částech enklávy, uvádí se v prohlášení.

V úterý UNRWA vydala zprávu, v níž uvedla, že „neznámý počet vysídlených osob zůstává ve školách UNRWA na severu“, ale že jim již není schopna pomáhat ani je chránit.

Reklama

Doporučované