Hlavní obsah

Dodáváte Rusku zbraně, obvinily USA Jihoafrickou republiku

Foto: Profimedia.cz

Prezident JAR Cyril Ramaphosa se zatím odmítá k obviněním vyjádřit. Zahájil ale vyšetřování, které má kauzu prověřit.

Reklama

USA obvinily Jihoafrickou republiku, že tajně dodává zbraně Rusku. Tím se vystupňovalo dlouhodobé napětí mezi prezidentem Cyrilem Ramaphosou a USA kvůli vazbám země na Kreml a postoji k válce na Ukrajině.

Článek

Jihoafrická republika údajně dodává zbraně Rusku, a to navzdory její proklamované neutralitě v otázce ruské invaze na Ukrajině, informuje agentura AP. Podle tamního amerického velvyslance Reubena Brigetyho byla v prosinci loňského roku v Kapském Městě naložena ruská loď municí a zbraněmi.

Ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že Washington má závažné obavy z deklarovaného nezaujatého postoje země ke konfliktu. Spojené státy si jsou prý jisté, že na lodi byly zbraně a munice, „když se vracela zpět do Ruska“.

Přítomnost podezřelé lodi, identifikované jako Lady R, vyvolala otázky některých místních politiků. Na ně ale jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa odmítá odpovídat. V návaznosti na obvinění ale zahájil vyšetřování a požádal opoziční strany, aby umožnily jeho dokončení. Dodal, že „časem o tom budeme moci hovořit“.

Jihoafrická vláda je klíčový partner USA v Africe. Současná vláda opakovaně tvrdí, že k válce na Ukrajině zaujímá neutrální postoj a přeje si mírové řešení konfliktu. Přesto posledních několik měsíců USA kritizují její pokračující přátelské vztahy s Ruskou federací.

Měkký spojenec Ruska

Nejrozvinutější africká země v lednu, zhruba měsíc po údajné návštěvě Lady R, uspořádala rozhovor ministra zahraničí JAR a jeho ruského protějšku Sergeje Lavrova, kterému tak poskytla platformu k obviňování Západu z války na Ukrajině. Jen o pár týdnů později Jihoafrická republika umožnila válečným lodím ruského a čínského námořnictva provádět cvičení u svého východního pobřeží.

Jihoafrické námořnictvo se cvičení rovněž zúčastnilo. Podle vládního vyjádření se mělo jednat o „posílení již tak vzkvétajících vztahů mezi Jihoafrickou republikou, Ruskem a Čínou“.

Rozhodnutí Jihoafrické republiky uspořádat tato námořní cvičení v termínu, který se shodoval s výročím zahájení války na Ukrajině, vyvolalo u USA „vážné obavy“, citoval ve čtvrtek Brigety.

Jihoafrické ozbrojené síly se ale obhajovaly, že cvičení byla naplánována už roky před ruskou invazí na Ukrajinu.

Jihoafrická republika rovněž čelí diplomatickému dilematu v souvislosti s možnou letošní návštěvou ruského prezidenta Vladimira Putina, na kterého Mezinárodní trestní soud vydal zatykač kvůli údajným válečným zločinům spojeným s únosy dětí z Ukrajiny.

Putin má Jihoafrickou republiku navštívit v srpnu na setkání vedoucích představitelů hospodářského bloku BRICS, který tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a právě Jihoafrická republika. Ta je ale signatářem mezinárodního soudu pro válečné zločiny, a proto je povinna Putina zatknout, vysvětluje list The Financial Times. Prezident republiky ale naznačil, že ruského vůdce nezadrží, a místo toho pohrozil, že jeho země od Mezinárodního trestního soudu (ICC) odejde. O několik hodin později však couvl. Údajně se mělo jednat o „chybu v komunikaci“.

Právě od vstupu JAR do BRICS můžeme sledovat novodobé vazby na Rusko. Ty se projevují i na poli OSN. JAR odmítla v hlasování odsoudit ruskou invazi a rovněž se nepřipojila k USA a Evropě při uvalování sankcí na Rusko.

Pokud se obvinění prokážou jako pravdivá, nejenže ještě více oslabují nárok Jihoafrické republiky na neutralitu, ale rovnou to může i znamenat, že se země podílí na probíhající agresi Ruska na Ukrajině, píše CNN.

Zatím není jasné, zda zbraně byly pořízeny od státní zbrojní společnosti, nebo od zbrojní společnosti se sídlem v Jihoafrické republice. V každém případě to nevěstí nic dobrého pro mezinárodní vztahy Jihoafrické republiky, zejména s USA, které jsou jedním z jejích největších obchodních spojenců.

Hlavním problémem pro Jihoafrickou republiku bude nyní vyvrátit dojem, že země nejenže není spojencem, ale ve skutečnosti se rozhodla být „měkkým podporovatelem“ Ruska, a to v době, kdy západní země považují Rusko za agresora vinného z porušování lidských práv.

Reklama

Doporučované