Hlavní obsah

Rusové a Ukrajinci podepsali dohodu, má odblokovat obilí v přístavech

Foto: Elena Larina, Shutterstock.com

Nakládka obilí v ukrajinském přístavu Oděsa na snímku ze srpna 2021. Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Dohodu o vytvoření bezpečného koridoru pro vývoz zemědělských produktů z Ukrajiny přes Černé moře podepsali v pátek v Istanbulu vedle agresora a napadené země také Turecko a zástupce OSN. Stvrdili i dohodu o vývozu hnojiv.

Článek

V ukrajinských přístavech je kvůli válce rozpoutané Ruskem zablokováno 20 až 25 milionů tun obilí. Jeho dodávky jsou přitom klíčové pro řadu zemí Blízkého východu a Afriky.

Ukrajina opakovaně upozorňovala, že Rusko černomořské přístavy schválně blokuje. A krade ukrajinské obilí, na což jsou i důkazy (více zde). Podle Kremlu si za vše mohou Ukrajinci sami, protože zaminovali pobřeží a přeprava tudíž není bezpečná. Kyjev, který čelí ruské agresi už pět měsíců, ovšem nechtěl přístavy odminovat, aby neusnadnil Rusům invazi na ukrajinské černomořské pobřeží. Ne bez nějakých záruk.

Teď jsou – podle všeho – tyto záruky na stole. A stvrzené podpisy pod dohodou, kterou předložila OSN.

Ceremonie se v pátek odpoledne v Istanbulu zúčastnili vyjednavači obou zemí a hlavní zprostředkovatelé: generální tajemník OSN António Guterres a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Z Ruska dokument podepsal ministr obrany Sergej Šojgu, z Kyjeva se připojil ministr infrastruktury Alexandr Kubrakov.

Podrobnosti z finálního návrhu zveřejnila už v předstihu ruská státem řízená agentura TASS s odkazem na informace, které od svých zdrojů v Istanbulu získal její zpravodaj.

Hlavní bylo domluvit bezpečnostní záruky pro lodě, aby mohly volně opustit ukrajinské přístavy, píše TASS. „Dohoda nakonec nepočítá s vojenským doprovodem nákladních lodí, ale zavazuje obě strany, že na plavidla převážející obilí nebudou útočit,“ uvedl zdroj.

Rovněž vznikne čtyřstranné koordinační centrum, které bude lodě vyvážející ukrajinské zemědělské produkty kontrolovat.

Bezpečné koridory mají být podle stvrzené dohody tři - jeden povede z Oděsy, druhý z Čornomorsku, třetí z Južneho.

„V první fázi se předpokládá, že díky této dohodě dojde k odblokování lodí s potravinami, které jsou zablokovány v ukrajinských přístavech. Je jich přibližně 80. Podle našich odhadů to umožní dodávat na světové trhy v týdnech po spuštění tohoto mechanismu zhruba 25 milionů tun obilí,“ dodal zdroj TASS.

Druhá dohoda, kterou politici v Istanbulu podepsali, se týká vývozu hnojiv. Rusko platí zejména v Africe za klíčového vývozce této zemědělské suroviny, již ovšem postihly sankce uvalené na Kreml po rozpoutání války. „Jedná se o memorandum, které zapojuje OSN do zrušení různých omezení vývozu ruských zemědělských produktů a hnojiv na světové trhy,“ prohlásil ruský ministr obrany Šojgu.

Reklama

Související témata:

Doporučované