Hlavní obsah

Doživotí za gay sex. Uganda přijala jeden z netvrdších zákonů na světě

Foto: Profimedia.cz

Ugandský prezident Yoweri Museveni podepisuje tvrdý zákon proti LGBT lidem. Lidskoprávní aktivisté v Ugandě mají však stále naději. Obdobný návrh zákona z roku 2014 později zrušil tamní ústavní soud.

Reklama

Ugandský prezident Yoweri Museveni v pondělí podepsal kontroverzní zákon namířený proti LGBTQ lidem. Zavádí se tím drakonické represe, jež jsou označovány za jedny z nejtvrdších na světě.

Článek

Ugandský prezident Yoweri Museveni podepsal jeden z nejtvrdších zákonů proti LGBTQ lidem (lesbám, gayům, bisexuálům a trans lidem) na světe, píše CNN.

Za sexuální styk mezi lidmi stejného pohlaví zákon zavádí doživotní trest. Za pouhý pokus o něj se pak člověk může ocitnout až na deset let ve vězení. I samotné označení se za LGBTQ+ člověka se také stává nezákonným. Pětiletý trest hrozí i podporovatelům a spojencům queer lidí.

Zákon dále kriminalizuje sexuální výchovu o LGBTQ lidech a zmínky o nich a vyzývá k „rehabilitaci“ gayů a leseb za pomoci konverzní terapie. Ta přitom prokazatelně nikoho neléčí. Naopak podle doložených vědeckých poznatků vede k sebepoškozování, sebevražedným tendencím a dalším devastujícím dopadům na psychiku queer lidí.

Kromě toho zákon spojuje homosexualitu se sexuálními deviacemi, jako je pedofilie. Sex s nezletilým, sex s HIV pozitivním a incest označuje za „přitěžující okolnosti homosexuality“, za které hrozí dokonce poprava.

Apel vědců

Prezident Museveni počátkem tohoto roku vrátil původní návrh parlamentu k přepracování. Poslední verze zákona prošla začátkem května. Už tehdy návrh zákona odsoudily Spojené státy, Evropská unie a mezinárodní skupiny pro lidská práva. V Ugandě se ovšem těší široké podpoře veřejnosti.

Ugandský prezident přitom ještě při prvním pokusu v parlamentu zákon prosadit vyzval vědce, aby zjistili, zda je homosexualita přirozená, nebo „získaná“. Vlastní názor na problematiku měl ovšem Museveni zřejmě už dávno před tím, protože v minulosti opakovaně označoval LGBTQ lidi za „odchylky od normálu“, připomíná server Pink News.

Skupina patnácti uznávaných vědců z celého světu se mu v otevřeném dopise napsala, že je „homosexualita přirozenou variací lidské sexuality“. „V tomto jsou vědecké poznatky naprosto jasné,“ stojí v dopise.

„Nenapadá nás jediná významná vědecká organizace – od Světové zdravotnické organizace až po Světové zdravotnické shromáždění a další –, která by argumentovala proti tomu, že homosexualita není normální a přirozená,“ píší dále odborníci. Na závěr vyzvali Museveniho, aby zákon „jménem vědy“ vetoval.

Profesorka Glenda Grayová, prezidentka a generální ředitelka Jihoafrické rady pro lékařský výzkum, k dopisu uvedla, že „navzdory rétorice není homosexualita zhoubným západním importem. Když už, tak neafrická je státem podporovaná homofobie, nikoli homosexualita.“

Z historie

V roce 1990 vyškrtla WHO homosexualitu ze seznamu nemocí. V 70 zemích je však dodnes trestná, někde hrozí i trest smrti. Pro moderní katolickou církev je už „jen“ hříchem. 17. května je Mezinárodní den proti homofobii.

Přes apely a prosby demokratických států i vědců prezident zákon podepsal, čímž podle předsedkyně parlamentu Anity Amongové dostál vůli lidu. „Děkuji Jeho Excelenci za jeho neochvějné jednání v zájmu Ugandy. S velkou pokorou děkuji svým kolegům poslancům za to, že v zájmu země odolali veškerému tlaku šikanujících a zastánců konspiračních teorií,“ dodala.

Paradoxní naděje

Nebylo to ale poprvé, co Museveni vyzval lékařskou komunitu, aby zkoumala homosexualitu. V roce 2014 ugandský ministerský pracovní tým, který prezident požádal o radu, zfalšoval dokumenty, aby hlasoval proti homosexualitě, zjistil list Mail and Guardian.

Konsenzuální prohlášení vědců z roku 2014 dospělo k závěru, že homosexualita není nemoc ani „abnormalita“, ale že „může být ovlivněna faktory prostředí“, jako je „kultura, náboženství, a vzdělanost“.

Ve zprávě předané Musevenimu se však uvádí: „Homosexualita není nemoc, ale pouze abnormální chování, kterému se lze naučit na základě životních zkušeností. Měla by být regulována. Homosexualita má vážné důsledky pro veřejné zdraví, a proto by neměla být tolerována.“ V návaznosti na tuto zprávu přijal Museveni v roce 2014 nový zákon, který zpřísnil tresty za vztahy mezi lidmi stejného pohlaví.

Rozhovor

„Psaní pro mě není terapie. Je to politická věc,“ říká francouzský spisovatel Édouard Louis. Ve svých románech odkrývá politické roviny chudoby, násilí i sebepřijetí.

Právě tento zákon paradoxně dává lidskoprávní aktivistům naději. Zákon proti homosexuálům z roku 2014 se totiž povedlo zrušit u ugandského ústavního soudu.

Přesně toho chtějí nyní dosáhnout různé ugandské občanské skupiny. Chtějí zákon napadnout u soudu pro jeho jasnou diskriminační a represivní povahu. „Pro každého, kdo sleduje události pozorně, to není nijak překvapivé, ale přesto je hluboce znepokojivé, že země krutě diskriminuje své sexuální menšiny. Bojové linie jsou nyní vytyčeny a další střet proběhne u soudu,“ řekl CNN Nicholas Opiyo, významný právník zabývající se lidskými právy.

„Občanská společnost v Ugandě je společně s LGBTQ lidmi připravena obrátit se na soud a zákon napadnout. Protože tento zákon je hluboce diskriminační a represivní a nesplňuje žádné mezinárodní lidskoprávní ani místní standardy,“ dodal.

Reklama

Doporučované