Hlavní obsah

Drsná realita války. Zraněný ruský voják raději v zákopu spáchal sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: V okolí Bachmutu se stále vedou těžké boje. Zraněný ruský voják zvolí v beznadějné situaci sebevraždu. Video: telegram/brigada92_war

 

Reklama

Ukrajinská armáda zveřejnila záběry osobní tragédie jednoho ruského vojáka. Poté, co byl při útoku v zákopu zraněn, se raději rozhodl vzít si vlastní život.

Článek

Ukrajinská armáda po měsících, kdy u Bachmutu hlavně ustupovala, ve středu oznámila porážku 6. a 8. roty 72. samostatné motostřelecké brigády. Díky tomu prý postoupila o 2,6 kilometru podél tříkilometrového úseku frontové linie.

Americký Institut pro studium války (ISW) tento postup zatím nezaznamenal, ale menší zisky na ukrajinské straně potvrdil. Ruské síly jsou podle analytiků vyčerpané a velení se dopustilo několika selhání.

Ukrajinská strana zveřejňuje další záběry z dronů, které ukazují boje z okolí Bachmutu. Jedno video, které na svém telegramovém profilu publikovala 92. mechanizovaná brigáda, ukazuje šílenou realitu války. Ruský voják dohnaný během ukrajinského útoku do beznadějné situace se nakonec raději rozhodne pro sebevraždu.

Na videu je vidět, že se voják zprvu snaží bezpilotní letoun zneškodnit. Následně dron odhodí bombu a exploze vojáka zasáhne. Výbuch přežije, ale je zraněný. Snaží se ze zákopu dostat, ale zranění mu to nedovolí. Raději proto sáhne po zbrani a vystřelí.

Co ho k tomu vedlo – zda obavy z ukrajinského zajetí, strach z toho, že ho odsoudí vlastní spolubojovníci, nebo něco jiného – nejsme schopní určit.

Vzhledem k tomu, že záběry zveřejnila jedna z válčících stran, nelze zcela ověřit jejich autenticitu. Zároveň upozorňujeme, že úvodní video obsahuje znepokojivé záběry, byť samotnou smrt vojáka nezobrazuje. Redakce Seznam Zpráv se záznam rozhodla zveřejnit, protože se na našich stránkách snažíme ukazovat válku bez příkras. Cílem není šokovat, ale ukázat konflikt takový, jaký reálně je. Včetně toho, že v něm umírají konkrétní lidé, nikoli pouhá čísla.

Zprávy z bojiště

Nové satelitní snímky ukázaly, že Rusové v Záporožské oblasti dál budují rozsáhlou síť obranných linií. Pokud se drží své doktríny a pokud bude ukrajinská protiofenziva směřovat tímto směrem, boje budou nejspíš víc než náročné.

Další video z okolí Bachmutu ukazuje ruského vojáka, který se pomocí gest vzdává a žádá, aby na něho neútočili. Ukrajinský dron vyslyší výzvu a shodí vzkaz s instrukcemi, jak se dostat do zajetí. Poté voják následuje bezpilotní letoun. Jaký je další osud Rusa, není v tuto chvíli jasné.

Ruští vojáci, kteří se chtějí vzdát a nechtějí proti Ukrajincům bojovat, mohou využít projekt „Chci žít“. Vytvořila ho ukrajinská vojenská rozvědka, kterou inspirovaly podněty z koordinačního centra pro zacházení s válečnými zajatci. Vojáci mohou využít dvě telefonní linky a speciální účet na Telegramu nebo se mohou vzdát dronu, který jim předá instrukce.

Jak funguje linka, kde se mohou ruští vojáci vzdát?

„Dotyčný člověk nejprve kontaktuje chatbot. Linka mu následně poskytne všechny potřebné informace, aby byl připravený, až se ocitne na Ukrajině.

V každém případě musí dotyčný zavolat. Ne nutně chytrým telefonem, protože ty jim v armádě odebírají a (vojáci) se je bojí používat. Základní mobilní telefon lze schovat nebo rozebrat na části.

Když jsou posláni na Ukrajinu, znovu se spojí s našimi specialisty, my zjistíme jejich polohu a naplánujeme plán bezpečného úniku z tohoto území,“ vysvětlil šéf ukrajinského projektu Chci žít Vitalij Matvijenko.

Reklama

Doporučované