Hlavní obsah

„Jsem starší, ale nejsem idiot.“ Důchodce se postavil bankám a slaví úspěch

Foto: Profimedia.cz

Autor petice Carlos San Juan přicestoval s podpisy do Madridu. Na snímku v obležení novinářů před budovou ministerstva financí.

Reklama

Petici, která apeluje na osobnější přístup v pobočkách bank, podepsalo přes 600 tisíc Španělů. Nejen díky mediálnímu zájmu se k řešení problému zavázala i španělská ministryně pro ekonomické záležitosti a digitální transformaci.

Článek

Carlos San Juan, vysloužilý doktor z města Valencie na východě Španělska, který letos oslavil 78. narozeniny, se cítil opomenut během návštěv ve své bance. Z časů před expanzí internetu byl zvyklý na osobní přístup zaměstnanců a současná situace, kdy se bankovní agenda postupně přesouvá na internet, ho skličovala. Proto se rozhodl založit internetovou petici, pod kterou se k dnešnímu dni podepsalo přes šest set tisíc lidí a podpisů stále přibývá, píše agentura AP.

Jeho petice zaujala ve Španělsku mnoho lidí, jelikož banky se v dnešní době snaží čím dál častěji řešit agendu za pomoci internetu a to i na pobočkách, kde ubývá zaměstnanců a přibývá počítačů. V úvodu textu k petici píše: „Je mi téměř 80 let a je mi velmi líto, že banky zapomněly na starší lidi, jako jsem já. V dnešní době se téměř vše dělá na internetu (…) a my těm přístrojům nerozumíme.“

„Nezasloužíme si to,“ píše dále v textu a připomíná, že je mu třeba „lidské pozornosti“ když jde do banky. Často prý se cítil ponižován, když musel žádat zaměstnance o pomoc a ti „se k němu chovali, jako by byl idiot, protože s počítačem nedokázal pracovat.“ K tomu upomíná také slogan, jenž na internetu uvádí jeho petici: „SoyMayorNOidiota“, tedy: „Jsem starší, ale nejsem idiot.“

San Juan v úterý přicestoval do Madridu, aby předal petiční arch s podpisy tajemníkovi ministerstva financí Carlosi Cuerpovi. „Motivovalo mne zoufalství mnoha a mnoha lidí, kteří se cítí vyloučeni,“ řekl novinářům před budovou ministerstva financí, odkazuje mimo jiné na přibližně 10 milionů španělských důchodců.

Jak podpisy rychle přibývaly, obdržel San Juan před několika týdny telefonát přímo od guvernéra Španělské centrální banky a vláda také veřejně apelovala na banky, aby patřičně zajistily, že splňují potřeby starších lidí.

Španělská ministryně pro ekonomické záležitosti a digitální transformaci Nadia Calviñová se postavila za San Juana a slíbila zavedení „účinných opatření“ k řešení problému do konce měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované