Hlavní obsah

„Dupnul jsem na brzdy a nic.“ Britský pilot promluvil o nehodě letounu F-35

Záběry ukazují, jak se letoun F-35 zřítil z letadlové lodi britského námořnictva.Video: twitter/sebh1981

 

Reklama

Britský letoun F-35 se při startu z letadlové lodi Queen Elizabeth v listopadu 2021 zřítil do Středozemního moře. Královské letectvo si tehdy udělalo ostudu po celém světě. Pilot stíhačky teď v rozhovoru s BBC popsal, co se stalo.

Článek

Záběry z nehody britské stíhačky F-35 na konci předloňského roku sledovaly miliony lidí na sociálních sítích i na stránkách médií po celém světě.

Letoun se na nich blíží k můstku a připravuje se ke startu. Místo toho, aby nabral rychlost, ale při dojezdu na rampu zpomaluje, až se nakonec zřítí do oceánu, aniž by se předtím vůbec dostal do vzduchu. Pilot se na poslední chvíli katapultuje.

Pilot známý jako Hux krátce po incidentu v listopadu 2021 řekl, že měl na reakci jen několik vteřin. Oficiální vyšetřování dospělo k závěru, že náhlou ztrátu energie při vzletu pravděpodobně způsobil kryt, který zůstal na jednom z tryskových vstupů.

Teď pilot podrobnosti o celém incidentu popsal v rozhovoru pro BBC. Stroj podle něj po startu náhle ztratil akceleraci.

„Zkoušel jsem nouzový pohon – nefungoval, a tak jsem se snažil dupnout na brzdy – to taky nefungovalo. Došlo mi, že stroj z lodi spadne.“

Připomeňte si

Letoun F-35 královského námořnictva se zřítil během startu do Středozemního moře. Spojencům se později podařilo stroj vyzvednout.

Hux věří, že mu život zachránilo katapultovací sedadlo a obrovské štěstí. Když se mu aktivoval padák, viděl pod sebou moře a o sekundu později viděl, „jak se pode mnou začíná objevovat paluba lodi“.

Jen těsně se mu podařilo dosednout zpátky na palubu. Pokud by nepřistál na letadlové lodi, hrozilo by mu, že ho proud vtáhne pod 65 tisíc tun vážící válečnou loď.

Jeho příběh je součástí dokumentárního seriálu BBC nazvaného The Warship: Tour of Duty, tedy Válečná loď: Cesta povinnosti.

Chris Terrill, který dokument natáčel, uvedl, že havárie F-35 byla „pro všechny šokem“, ale řekl, že reakce námořnictva byla „rychlá“. „O letoun přijít mohli, ale byl tam pilot, kterého bylo potřeba zachránit,“ řekl v dokumentu.

Šestidílná série sleduje osmiměsíční plavbu lodi HMS Queen Elizabeth do Tichého oceánu a zpět. Dokument mimo jiné popisuje, jak plavidlo při plavbě obtěžovaly ruské letouny nebo jak se snažilo skrýt v Tichém oceánu před čínským námořnictvem.

Zřícený letoun F-35 se nakonec po téměř třech týdnech podařilo dostat z hlubin moře a převézt na námořní základnu ve Středozemním moři.

Reklama

Doporučované