Hlavní obsah

Důvěra k Putinovi neklesá, ukazují průzkumy

Foto: ID1974, Shutterstock.com

Vladimir Putin se dlouhodobě podle průzkumů těší důvěře drtivé většiny Rusů.

Reklama

Po celou dobu války na Ukrajině se popularita ruského prezidenta drží na vysoké úrovni. Postupně se však může na Putinově popularitě začít projevovat prodlužování bojů a rostoucí ztráty na životech.

Článek

Ani půl roku po zahájení válečného tažení na Ukrajinu se Rusové nezačali odvracet od svého prezidenta. Podle nejnovějších průzkumů dvou uznávaných ruských výzkumných agentur podporuje Vladimira Putina přes 80 procent obyvatel Ruska.

Na otázku soukromého analytického centra Levada, zda schvalují, nebo neschvalují aktivity prezidenta, odpovědělo na konci srpna kladně 83 procent respondentů, tedy úplně stejně jako ve třech předchozích měsících. Proti Putinovi se vyslovilo 15 procent dotázaných.

Podobné výsledky zveřejnil v pátek státní výzkumný ústav VCIOM. Podle jeho průzkumu důvěřovalo Putinovi 81 procent dotázaných, činnost prezidenta schvalovalo 78 procent. Také v tomto případě jsou změny oproti minulým průzkumům minimální.

„Čísla nasvědčují tomu, že se Putin těší autentické podpoře Rusů. Přispívá k tomu samozřejmě i to, jakým způsobem mobilizuje společnost,“ řekl pro Seznam Zprávy Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, který se specializuje na výzkum politiky v Rusku a dalších bývalých sovětských republikách.

Současně však upozornil, že v diktátorských režimech mají průzkumy nižší věrohodnost. Nasbíraná data podle něj mají omezenou výpovědní hodnotu, protože existuje daleko větší rozptyl mezi tím, co lidé říkají a co si ve skutečnosti myslí.

„Představte si, že vám někdo zavolá a zeptá se vás, jestli podporujete Putina. V represivním režimu, kde se za opoziční názory tráví novičokem, prostě každý neodpoví podle vlastního svědomí,“ uvedl politolog.

V následujícím období mohou Putinovu popularitu zprostředkovaně nahlodat vlekoucí se boje a důsledky ukrajinských úderů. „Ne proto, že by Putin něco prohrál. Naruší to věrohodnost příběhu, který ruský režim podává. Ukážou se tak trhliny v tvrzeních o speciální vojenské operaci, která trvá už půl roku a má za sebou desítky tisíc mrtvých.

Více o Vladimiru Putinovi a jeho popularitě

Profil ruského prezidenta, pro kterého byl největší životní katastrofou pád Sovětského svazu:

Rozhovor s irským sociologem, který dlouhodobě analyzuje výsledky politických průzkumů v Rusku:

Doma je sice Putin populární, kvůli jeho válce ale Rusko přišlo o mnohé sympatizanty i mimo politiku:

O tom, že je podpora ruského prezidenta odolná, mohou svědčit i o poznání horší výsledky jiných režimních politiků nebo institucí. Například ruský premiér Michail Mišustin měl koncem srpna podle VCIOM důvěru asi 62 procent Rusů a bývalý prezident Dmitrij Medveděv jen necelých 37 procent. Preference proputinovské strany Jednotné Rusko se dlouhodobě pohybují kolem 40 procent.

Reklama

Doporučované