Hlavní obsah

Dva zázraky za 54 dní. Kojenec přežil věčnost v sutinách, teď opět našel mámu

Foto: Twitter@deryayanikashb, Seznam Zprávy

Yasemin a Vetin Begdaşovy po shledání v nemocnici.

Reklama

Turecká holčička přežila v troskách po únorovém zemětřesení celých 128 hodin. Byla zdravá, ale ztratila jméno i rodinu. K mámě se vrátila až teď – díky testům DNA.

Článek

Neuvěřitelný příběh kojence, který v únoru po silném zemětřesení na jihovýchodě Turecka přežil úctyhodných 128 hodin v troskách, má šťastný konec. Tříapůlměsíční holčička se v sobotu – po 54 dnech odloučení – shledala se svou matkou.

Otec dívky a její dva bratři v troskách zahynuli, ale matku Yasemin Begdaşovou záchranáři tehdy vyprostili živou a odvezli ji do nemocnice.

Její dcera Vetin skončila v jiné nemocnici ve městě Adana. Zdravotníci zjistili, že je zdravá, a tak ji převezli do ústavu v hlavním městě Ankaře, popisuje turecký server Hürriyet Daily News.

Nemluvně ale ztratilo jméno, protože kvůli zmatkům po zemětřesení nebylo jasné, ke komu patří. Lékaři tak holčičku překřtili na Gizem (Tajemství).

Turecké úřady pak spustily program na sjednocení rodin rozdělených zemětřesením a oslovily i rodinu Begdaşových. Odebraly se jí vzorky DNA a ty se shodovaly s těmi od Gizem.

Foto: Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM, Profimedia.cz

Malá Vetin krátce po své záchraně z trosek, kde vydržela 128 hodin.

Holčička se tak soukromým letadlem přesunula z Ankary do Adany. V tamní nemocnici se vrátila do náruče maminky, která musí kvůli zraněním zůstat hospitalizovaná, byť už nemá žádné závažné zdravotní potíže.

Šťastnému shledání přihlížela turecká ministryně rodiny a sociální péče Derya Yanıková. „Až se (matka) uzdraví, necháme Gizem v její péči,“ řekla politička.

„Gizem je teď i naším dítětem,“ dodala Yanıková a slíbila, že ministerstvo ji bude vždy podporovat.

Reklama

Doporučované