Hlavní obsah

Video: Satelitní snímky ukazují, že Egypt staví „nárazníkovou zónu“ s Gazou

Bez komentáře: Satelitní snímky od společnosti Maxar Technologies ukazují, jak Egypt buduje několik kilometrů širokou bezpečnostní zónu a hraniční zeď u Gazy.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Podle agentury Reuters Egypt zřizuje oblast na hranici jako dočasné a preventivní opatření pro případ pozemní invaze do města Rafáh. Egyptské úřady nicméně popřely, že by vznikal tábor pro uprchlíky.

Článek

Egypt připravuje na hranicích s Gazou oblast, kam by se mohli uchýlit palestinští uprchlíci. Tato oblast by měla vzniknout pro případ, že by izraelská ofenziva v Rafáhu vyvolala masivní přechod lidí přes hranice, informovala agentura Reuters.

Zabezpečené místo

Pokud bude nárazníková zóna – která se táhne od konce hranice s Gazou až ke Středozemnímu moři – dokončena, zcela pohltí komplex hraničních přechodů mezi Egyptem a Rafáhem.

Na skutečné hranici je vidět několik jeřábů, které pokládají části zdi. Další satelitní snímky, které CNN prověřuje, ukazují, že buldozery dorazily na místo 3. února a první práce nárazníkové zóny začaly 6. února. V posledních pěti dnech došlo k výraznému nárůstu stavební činnosti.

Sinajská nadace pro lidská práva v pondělí zveřejnila snímky, které podle ní ukazují stavební nákladní auta a jeřáby pracující v oblasti, a záběry betonových bariér. S odvoláním na nejmenovaný zdroj nadace uvedla, že se v oblasti připravuje zabezpečené místo pro případ masového exodu Palestinců.

Nevládní organizace, která sdružuje aktivisty, odborník a novináře, uvedla, že dva místní dodavatelé jim řekli, že práce zadaly egyptské ozbrojené síly.

Egypt informace o budování nárazníkového pásma popřel, zástupci země ale opakovaně kvůli možnosti, že by izraelská ničivá ofenziva v Gaze mohla vysídlit Palestince na Sinaj, bijí na poplach. Podobně jako Káhira se vyjádřila také řada dalších arabských zemí.

Jeden ze zdrojů agentury Reuters uvedl, že Egypt je optimistický, že rozhovory o uzavření příměří mohou takovému scénáři zabránit, ale zřizuje oblast na hranici jako dočasné a preventivní opatření.

Řízené demolice a zapalování domů v Gaze

Izraelská armáda provedla v Gaze řadu řízených demolic budov. Mezi cíle kromě tunelů patří i jednotlivé civilní budovy. Desítky domů byly zničeny během několika vteřin, jediným stiskem detonátoru.

„Poslední bašta“

Izrael oznámil, že zahájí ofenzivu v Rafáhu s cílem zničit „poslední baštu“ teroristického hnutí Hamás.

Rafáh se nachází na samém jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem a před boji na severu se tam uchýlil více než milion Palestinců. Izraelská armáda podle vlády plánuje před zahájením vpádu do Rafáhu evakuovat civilisty do jiných částí Pásma Gazy.

Mluvčí izraelské armády Peter Lerner na začátku týdne řekl CNN, že cílem armády je vytvořit plán, který evakuuje civilisty „mimo nebezpečí“ a odlišuje civilisty od povstalců Hamásu. Izraelská vláda dosud svůj evakuační plán nepředložila.

Podle zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Martina Griffithse je nicméně iluzí si myslet, že se lidé v Pásmu Gazy mohou evakuovat na bezpečné místo.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme satelitní snímky a další informace.

Reklama

Související témata:

Doporučované