Hlavní obsah

Erdogan zesměšnil Putina. Šéf Kremlu ale nechával státníky čekat mnohem déle

Bez komentáře: Ruský prezident Vladimir Putin téměř minutu nervózně čekal na příchod svého tureckého kolegy Recepa Tayyipa Erdogana.Video: twitter/ragipsoylu, anadolu agency

 

Reklama

Vladimir Putin je známý svou nedochvilností, na setkání záměrně chodí pozdě, aby dal najevo, kdo je důležitější. Při setkání s tureckým prezidentem se ale náhle role obrátily a byl to šéf Kremlu, kdo musel čekat.

Článek

Na videu ze setkání tureckého a ruského prezidenta v íránském Teheránu je vidět, jak Vladimir Putin čeká osamoceně před novináři a je mu celá situace velmi nepříjemná. Ruský prezident vešel do jednací místnosti v očekávání, že ho turecký prezident Erdogan rychle napodobí. Místo toho zůstal stát pouze před novináři.

Jak je vidět na záběrech, jindy klidný ruský vládce nervózně přešlapuje z místa na místo a i ve tváři je vidět, že mu je celá nezvyklá situace nepříjemná. Až po dlouhých 50 sekundách přichází turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a zdraví se s ruským protějškem.

„Těch 50 vteřin, které Erdogan nechal Putina čekat, vypovídá spoustu o tom, jak moc se toho po Ukrajině změnilo,“ uvedla na twitteru Joyce Karamová, hlavní zpravodajka blízkovýchodní mediální organizace National News.

Čekali Erdogan, papež, královna i manželka

Karamová označila výměnu za Erdoganovu „sladkou odplatu“ za schůzku z roku 2020, kdy pro změnu Putin nechal tureckého vůdce čekat zhruba dvě minuty. Turecká média tehdy informovala, že Erdogan a jeho doprovod byli poníženi, protože byli nuceni čekat venku v předpokoji na záběrech široce sdílených ruskými zpravodajskými servery.

O Putinově jednání v Teheránu jsme podrobněji psali zde:

Ruský prezident je svými pozdními příchody při oficiálních příležitostech známý a Erdoganových 50 sekund vedle toho vypadá až směšně. O čtrnáct minut později, než bylo dohodnuto, dorazil v roce 2003 na schůzku u britské královny Alžběty II.

Na setkání s papežem Františkem ve Vatikánu v červnu 2015 se dostavil ruský prezident až s hodinovým zpožděním. Tehdy to dokonce vysvětloval Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

„Důvodem bylo, že naše schůzka v Miláně trvala o něco déle, než jsme čekali, a naše kolona velmi pomalu projížděla ulicemi Milána a Říma. Samozřejmě jsme po celou dobu byli v kontaktu s Vatikánem a naše zpoždění jsme vysvětlili,“ obhajoval tehdy svého šéfa kremelský mluvčí.

Merkelovou napínal přes 4 hodiny

O svém čekání na Putina by mohl mluvit i bývalý americký prezident Donald Trump, který na ruského prezidenta čekal 20 minut před plánovaným summitem v Helsinkách.

Podle Rádia Svobodná Evropa je úplným rekordmanem bývalá německá kancléřka Angela Merkelová, která musela v roce 2014 na setkání s prezidentem Putinem čekat více než čtyři hodiny. Na druhém místě je pak bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (dnes v ruském exilu), který si počkal „jen“ 4 hodiny.

Čekací doby státníků před Putinovými dveřmi před lety shrnul web Statista.

Britský deník The Guardian se před lety zamýšlel, co Putina k takovému chování vede. Vzhledem k tomu, že je ruský prezident schopný dostavit se na čas na tiskové konference a další přesně plánované události, přisoudil to jeho snaze psychologicky ovlivnit své konkurenty na mezinárodním poli. Chce ukázat svou autoritu.

Putinova exmanželka Ljudmila vzpomínala, že ruský prezident tuto taktiku aplikoval i při jejich prvních schůzkách. „Já jsem nikdy neměla zpoždění, ale Vladimir Vladimirovič přišel pozdě vždycky. Hodina a půl, to bylo normální. Pamatuju si, jak jsem stála v metru. Prvních 15 minut zpoždění je v pořádku, půl hodiny také. Ale když uplyne hodina a on tam pořád není, začnete plakat,“ citoval The Guardian Putinovou, která dnes používá příjmení Očeretná.

Reklama

Doporučované