Hlavní obsah

Erdoganova pohostinnost končí. Milion Syřanů chce poslat domů

Foto: Profimedia.cz

Syrští uprchlíci žijící ve stanovém městečku u města Azaz.

Reklama

Se zhoršující se ekonomickou situací země rostou v Turecku i protiarabské nálady. Většina populace by chtěla uprchlíky poslat zpátky do Sýrie, prezident Erdogan jim chce vyhovět. S obavami to sleduje Írán.

Článek

„Připravujeme nový projekt, který zajistí dobrovolný návrat jednoho milionu našich syrských hostů, které jsme přivítali v naší zemi,“ prohlásil ve středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecký autoritářský vládce zmínil plán své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) při projevu ke slavnostnímu otevření nového projektu prefabrikovaných domů v syrské provincii Idlib.

Erdogan dodal, že se od začátku turecké vojenské operace v Sýrii v roce 2016 už do „bezpečných oblastí“ vrátilo přes půl milionu Syřanů. „Podporujeme strategii kontrolované migrace pomocí projektů, které povzbuzují k dobrovolným návratům. Jedním z nich je výstavba prefabrikovaných domů,“ citoval Erdogana server Duvar. Turecko chce tyto domy stavět ve spolupráci s tamními úřady hned ve 13 syrských regionech, například v Džarábulusu, Azazu nebo Tal Abjadu.

Turecko staví malé a levné domy

Jak ony prefabrikované domy vypadají, popsal agentuře Anadolu Salih Kaybekir, expert na sociální pomoc: „Je tam ložnice, obývací pokoj, kuchyň, koupelna a toaleta, které průměrně pokrývají plochu 40 metrů čtverečních.“

Pro početné syrské rodiny se taková plocha může zdát nedostatečná, Turci do domů ale primárně stěhují Syřany žijící ve stanových táborech, tedy v podmínkách ještě o mnoho horších.

Podle íránské agentury Tasnim už Turecko postavilo v syrské provincii Idlib na 50 tisíc domů. Agentura si všímá i materiálu, z něhož se domy staví – kromě písku, cementu a vody se do cihel přidává i uhelný prach, což je lehká a hlavně levná přísada.

Foto: Profimedia.cz

Domy, které staví Turecko v severní Sýrii.

Vzhledem k tomu, že Írán je spojencem syrského diktátora Bašára Asada, se o Erdoganův plán návratu uprchlíků v Teheránu velmi zajímají. Mají totiž obavy, že by milion příchozích Syřanů – v drtivé většině odpůrců Asada – mohl syrský režim destabilizovat.

Kromě Íránců znepokojuje návrat Syřanů do vlasti i lidskoprávní aktivisty: „Vzhledem k přetrvávajícímu vážnému nebezpečí v Sýrii existuje velké riziko, že mnoho z těchto návratů bude vynucených. Turecko už některé uprchlíky k cestě zpět nutí,“ napsal na Twitteru Kenneth Roth, výkonný ředitel Human Rights Watch.

Turecko na svém území hostí zhruba 3,7 milionů Syřanů, kteří tam přišli od začátku občanské války v roce 2011. V posledních letech ale země zažívá vlnu xenofobie a protiarabských útoků, které živí i mizerný stav turecké ekonomiky. Tento týden oznámil Turecký statistický úřad, že meziroční inflace dosáhla téměř 70 procent. Podle únorového průzkumu SODEV (Sociálně demokratická nadace) si návrat syrských uprchlíků přeje 65 procent Turků.

„Když můžete domů na svátky, zůstaňte tam“

Už v únoru Turecko uzavřelo novým uprchlíkům 16 regionů a rozhodlo se běžence přemístit z okresů, kde tvoří více než 25 procent populace. Tento týden pak turecká vláda zakázala Syřanům žijícím v Turecku cestovat domů na oslavy Íd al-Fitru (Svátek přerušení půstu) do severní Sýrie, informoval server Middle East Eye.

Opoziční politici argumentovali tím, že když mohou Syřané jezdit domů na svátky, měli by už ve vlasti zůstat. Vláda tak nyní povoluje uprchlíkům pouze cesty na pohřeb příbuzných, nebo cesty, jejichž cílem je návrat a trvalé usazení v Sýrii.

Ještě před měsícem přitom Erdogan sliboval, že jeho země bude i v budoucnu „přístavem pro utlačované“ a kritizoval hlavní opoziční stranu republikánů, že chce z migrace udělat hlavní téma voleb. Ty se mají uskutečnit v příštím roce. Prezidentovo prohlášení o návratu milionu lidí ale ukazuje, že si Erdogan uvědomuje, že třaskavé téma uprchlíků v kombinaci s ničivou inflací a rostoucí chudobou může být osudné i pro něj.

Reklama

Doporučované