Hlavní obsah

Nakoupí Turecko ruské zbraně? Podle Erdogana není nic jisté

Foto: Shutterstock.com

Turecký prezident zatím nechce komentovat případní nákup ruských zbraní. Ilustrační foto.

Reklama

Turecko se snaží balancovat mezi Ukrajinou a Ruskem. Německý kancléř Scholz v Ankaře řešil s tureckým prezidentem Erdoganem nejen plánovaný nákup ruského systému protiraketové obrany S-400.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se v pondělí setkal s Olafem Scholzem. Během Scholzovy první oficiální návštěvy Ankary v roli německého kancléře státníci řešili postoj Turecka k válečnému konfliktu, který rozpoutalo Rusko na Ukrajině.

Erdogan prohlásil, že vzhledem k invazi je příliš brzy na to, aby komentoval případný nákup dalších ruských zbraní: „V současné situaci je předčasné mluvit o tom, co bude. Záleží na tom, jaké budou podmínky. Musíme udržovat naše přátelství s panem Zelenským a panem Putinem.“

Turecko v minulosti, navzdory varování Spojených států, nakoupilo ruské systémy protiraketové obrany S-400, za což bylo několikrát potrestáno. Nejdříve Washington vyškrtnul Turecko z programu stíhaček F-35, o které měla turecká strana zájem a na jejichž výrobě se podílela. V roce 2020 pak Spojené státy uvalily na Turecko kvůli zbrojním obchodům s Ruskem sankce.

Erdogan sklidil za nákup techniky kritiku i od dalších západních spojenců. Ankara ale podle agentury Reuters v minulosti uvedla, že byla nucena zvolit ruské zbraně, protože podmínky spojenců na dodávku zbraní nebyly uspokojivé.

A zavedená praxe pokračuje. Loni začalo Turecko jednat s Moskvou o nákupu druhé série S-400. Podle Ankary nejsou jednání u konce a stále probíhají. Washington v reakci na hypotetické dodávky Turecko opět varoval před důsledky.

Udělali jsme pro Ukrajinu to, co členské státy NATO neudělaly, a v podpoře nadále pokračujeme.
Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident

Pondělní setkání Scholze s Erdoganem se však netýkalo pouze tohoto kontraktu, ale i současné situace na Ukrajině. Erdogan před německým kancléřem zmínil, že Turecko poskytlo Ukrajině takovou podporu, kterou nebyli ostatní spojenci NATO – kvůli vazbám na Rusko – schopni poskytnout.

„Udělali jsme pro Ukrajinu to, co členské státy NATO neudělaly, a v podpoře nadále pokračujeme. Podobně je tomu i s naší humanitární pomocí. Na Ukrajinu jsme poslali více než 50 kamionů a nadále je posíláme,“ řekl Erdogan.

Scholz poté zmínil, že vítá rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem a různé další diplomatické aktivity, o které se Turecko pokouší. Podle německého kancléře je ale momentálně klíčové, aby mírové rozhovory uhladily cestu k příměří. „Musíme zajistit, abychom brzo dosáhli výsledků, které umožní příměří,“ řekl Scholz na otázky novinářů.

Vyvažování

Erdogan se ocitl ve složité pozici. Snaží se balancovat mezi Ukrajinou a Ruskem, se kterými sdílí námořní hranice v Černém moři. S oběma státy totiž dlouhodobě pěstuje dobré vztahy. V praxi to teď vypadá tak, že Ankara odsuzuje ruskou invazi a vyjadřuje podporu Ukrajině, ale na druhé straně odmítá sankce vůči Moskvě.

I z toho důvodu se Turecko nabídlo jako možný prostředník pro mírová jednání.

Turecko tak minulý týden hostilo ministry zahraničí válčících zemí – Sergeje Lavrova za Rusko a Dmytra Kubelu za Ukrajinu. Šlo o vůbec první rozhovory na takto vysoké úrovni. Schůzka očekávání sice nenaplnila, mírová jednání budou však pokračovat i nadále.

Ukrajina v neděli uvedla, že spolupracuje s Tureckem a Izraelem jako prostředníky na stanovení místa a rámce pro další rozhovory s Ruskem.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované