Hlavní obsah

Válka dronů nad Ukrajinou. Zkouší shodit i Molotovův koktejl

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Amatérské drony nacházejí během války nové využití. Sledují nepřítele a mohou na něj i něco shodit.

Reklama

Nad Ukrajinou se to hemží bezpilotními kvadrokoptérami. Čínský výrobce DJI má možnost do konfliktu zasáhnout. Není jasné, zda to udělá, nebo už dokonce udělal. Mezitím Ukrajinci testují letecké „doručení“ výbušného koktejlu.

Článek

Od samého začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo jasné, že bezpilotní letouny – tzv. drony – budou hrát velkou roli. Ukrajinská ambasáda v Praze dokonce už od prvních dní upozorňovala na urgentní potřebu amatérských bezpilotních letadel. Využívá je kromě armády a domobrany třeba ukrajinská policie pro monitorování oblastí a osob.

Ukrajinská domobrana nyní podle agentury Reuters testuje nové využití bezpilotních letounů. Měly by být schopny donést nad zamýšlený cíl Molotovův koktejl. Tak se nazývá improvizovaná výbušnina vyrobená z lahve naplněné hořlavou kapalinou, nejčastěji benzínem či alkoholem.

Zatím se skutečně jedná jen o několik fotografií. Všechna média při informování o novince používají ty samé snímky. Není tedy jasné, v jaké fázi testování či snad už zapojení do reálných bojových situací tento projekt je. Na zveřejněných snímcích je vidět i odhození lahve, nicméně nezapálené.

Mohou Rusové odhalit piloty čínských dronů?

K doručení „zásilky“ je v případě Molotovova koktejlu použit dron Inspire čínského výrobce DJI. Jde o jednoho z nejoblíbenějších dodavatelů amatérských a profesionálních dronů, a tak je pochopitelné, že jeho stroje pravděpodobně ve velkém využívá ukrajinská i ruská strana.

Drony DJI (a mnohé další drony) přitom o sobě neustále do okolí „hlásí“, kudy letí. Není to sice tak podrobné, jako třeba u odpovídacích zařízení (transpondérů) známých z letecké dopravy, ale stačí to k tomu, aby si pozemní operátor vybavený speciálním nástrojem Aeroscope udělal představu o tom, kde se jaký dron nachází.

Foto: DJI

Technologie DJI Aeroscope umožňuje na mapě zobrazit drony pohybující se v okolí. Dosah je 5 až 50 km dle použitého vybavení.

Nejenže je na obrazovce programu Aeroscope vidět informace o poloze a výšce dronu, ale také přesná poloha operátora dronu. Tyto údaje se nicméně dají podvrhnout.

Objevily se dohady o tom, že čínská firma selektivně vypnula ukrajinské armádě možnost detekovat nepřátelské drony. Nepodařilo se to ale zatím ověřit. Firma DJI to oficiálně popřela: „Společnost DJI nadále poskytuje plnou globální technickou podporu a služby, včetně našeho řešení AeroScope Remote ID. Spolupracujeme se zákazníky na řešení některých poruch systému AeroScope na Ukrajině, u nichž máme podezření, že souvisejí s dočasnou ztrátou napájení a/nebo internetových služeb.“

Firma DJI spravuje mapu chráněných zón, do kterých její drony nesmí vlétnout. Spekulovalo se tedy i o tom, že by firma mohla do bojů zasáhnout tím, že by omezila provoz svých oblíbených dronů nad nějakou konkrétní oblastí.

Nad Ukrajinou je ale zatím mapa víceméně stejná jako před invazí. Ostatně, jak dodává na twitteru údajný mluvčí společnosti: „Odhodlaní hackeři si z chráněných zón nic nedělají.“ Naráží tím na fakt, že tato i další softwarová omezení je možné – za určitého úsilí a nepohodlí – obejít.

Legendární vojenské drony z Turecka

Komerční a zájmové drony jsou do války v Ukrajině zapojeny mnoha způsoby. Ukrajinská armáda využívá velké turecké bezpilotní letouny Bayraktar k přesné střelbě na tanky a vozidla okupantů.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci tlačí turecký dron Bayraktar TB2 během vojenského cvičení v roce 2021.

Tento vojenský dron zatím ukrajinské armádě posloužil zřejmě velmi dobře. Nasvědčuje tomu velké množství videí, kde dron vyslanou střelou z bezpečné vzdálenosti zneškodňuje těžkou vojenskou techniku.

„Dron si určí souřadnice a za tři vteřiny může být učiněno rozhodnutí o zničení postupujících jednotek. Dron je zbraň i špion, který dává Ukrajině kvalitativní výhodu v boji s nepřítelem,“ citoval server Al-Monitor už v lednu 2022 generála Jurije Ignatije, mluvčího velitelství vzdušných sil ukrajinské armády.

Přesto je řada analytiků překvapena, jak účinné jsou tyto drony proti těžké ruské technice. „I když byly drony úspěšné, všichni očekávali, že jakmile se skutečně setkají s celou škálou ruských obranných prostředků, nebudou mít žádnou šanci,“ řekla Lauren Kahnová, která se zabývá studiem války s drony v newyorském think tanku Council on Foreign Relations. „Jejich přežití a další používání skutečně vyvolává otázky o schopnostech ruské armády.“

Rusko má velké množství bezpilotních letounů. Čekalo se, že je bude používat k provádění úderů. Ale to se nestalo.
Samuel Bendett, Center for a New American Security

Papírově vzato by totiž na ukrajinském nebi jednoznačně měli dominovat Rusové. Zatím se tak ale nestalo. „Je to naprosto nepochopitelné a nikdo si není jistý, co se pokazilo,“ řekl Samuel Bendett, expert na ruskou armádu z washingtonské výzkumné skupiny Center for a New American Security. „Rusko má velké množství bezpilotních letounů a předpoklad byl, že je bude používat k provádění úderů,“ řekl. „Tento předpoklad byl zcela vyvrácen.“

Na Ukrajině se mezitím do obrany své země zapojila řada amatérských pilotů. „Proč to děláme? Nemáme jinou možnost. Tohle je naše země, náš domov,“ vysvětlil Ukrajinec Denys Suško, před válkou vedoucí provozu kyjevské společnosti zabývající se průmyslovými drony.

„Snažíme se využívat naprosto vše, co může pomoci chránit naši zemi, a drony jsou skvělým nástrojem pro získávání dat v reálném čase. Na Ukrajině teď nikdo nezůstává lhostejný. Každý dělá, co může,“ dodává Suško.

Reklama

Doporučované