Hlavní obsah

Čech dodal do Užhorodu desítky dronů, pomohou speciální policejní jednotce

Foto: ČTK

Během jediného dne dokázal Vít Maršálek získat peníze na nákup 24 dronů, k tomu 7 jich dostal darem. Ilustrační foto.

Reklama

Za velmi krátkou dobu získali jedenatřicet dronů a osobně je dovezli na Ukrajinu, kde má technika sloužit speciálním jednotkám policie KORD, aby mohly monitorovat osoby na území Ukrajiny.

Článek

Před několika dny Vít Maršálek narazil na výzvu ukrajinské ambasády v Česku, která zveřejnila seznam potřebného vybavení, které chybí na Ukrajině. Mezi položkami našel i drony, což je oblast ve které se sám pohybuje. Tou dobou hledal možnost, jak se zapojit do pomoci a kombinace s jeho profesním zaměřením se zdála ideální. Proto se rozhodl uspořádat sbírku s cílem dopravit Ukrajině potřebnou techniku.

„Sám s tím mám zkušenosti, cvičil jsem civilní piloty dronů pro mapovací účely, pracoval jsem například v Afghánistánu, Tádžikistánu, ale i dalších zemích,“ popisuje svoji práci.

Během jediného dne dokázal získat peníze na nákup 24 dronů, k tomu 7 jich dostal darem. A všechny je osobně odvezl do ukrajinského Užhorodu, kde byl připraven i poskytnout zaškolení místním, kteří by s drony operovali na místě.

Ve městě pak drony po několikahodinové cestě osobně předal jednotkám KORD.

Potřeba jsou drony s termokamerou

I když se k informaci o potřebném vybavení dostal Vít Maršálek přes ukrajinskou ambasádu, v kontaktu s ukrajinskou stranou, které drony chyběly, byl od počátku napřímo. Spojil se s místní samosprávou v Užhorodě, kde měl kontakty, a ta mu potvrdila, že jim drony opravdu chybějí.

Konkrétně jich byl nedostatek pro speciální jednotky KORD, což jsou jednotky spadající pod ukrajinskou policii, které mají zkušenosti s monitoringem osob a s řešením podobných situací, jaké mohou nastávat teď v průběhu války.

Drony tedy budou sloužit ke sledování osob, na což se právě zmíněné jednotky KORD specializují. Jsou schopné vyhledávat konkrétní osoby a potenciálně je i zajistit, drony ale mohou používat třeba i k monitorování vojenské techniky nebo armády.

„Ukázalo se, že jednotky KORD jsou pro práci s drony cvičené, výcviková část nakonec nebyla potřeba,“ vysvětluje Maršálek. Jednotky mají dokonce k obsluze dronů příslušnou certifikaci. Není přesně jasné, na jakých místech na Ukrajině budou drony využity, ale jednotky by je měly rozdistribuovat po celé zemi.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Drony, které nyní ukrajinská strana dostala, byly podle Maršálka směsí všech typů dronů. Zároveň na místě získal konkrétnější informace o potřebách jednotek KORD, čemuž mohl později uzpůsobit další postup sbírky. „Teď už mají více specifické požadavky, a tak jsme se posunuli od sbírání dronů od lidí k vybírání peněz na speciální drony.“

Specifikou dronů, které Ukrajinci potřebují, jsou hlavně funkce termokamery, aby mohli sledovat pohyb osob i v noci, což je hlavním cílem jednotek, které darované drony využívají. Takové drony jsou už profesionálnější a samozřejmě stojí více peněz. Ceny se pohybují už v řádech stovek tisíc.

Zapojení do pomoci

Pomoc Ukrajině je organizovaná kromě lidskoprávních organizací i právě v rámci obraného sektoru. Ministerstvo obrany například před několika dny schválilo další dar, a to v hodnotě 400 milionů korun.

Foto: Vít Maršálek

Předání dronů na Ukrajině.

Další, kdo drony poptával, byla sbírka Paměti národa, která kromě nich sháněla ještě neprůstřelné vesty a zdravotnický materiál.

Nyní již skončila druhá vlna sbírky Víta Maršálka, a o víkendu se drony měly dostat do Užhorodu podruhé. Ve sbírce budou organizátoři pokračovat nadále, podle toho, zda budou další drony na Ukrajině potřeba – chtějí čekat na poptávku. Peníze lidé mohou posílat na účet 107-7515850217/0100 s variabilním symbolem 3333.

Reklama

Doporučované