Hlavní obsah

Evropa podepsala dohodu o dodávce zemního plynu s Izraelem a Egyptem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Zástupci Izraele a Egypta dnes podepsali s Evropskou unií rámcovou smlouvu, ve které slibují zvýšit dodávky plynu do bloku. Plyn už se z Izraele posílá potrubím do Egypta, kde se zkapalňuje. Odtud se reexportuje do Evropy.

Článek

V rámci snahy o ukončení závislosti na dodávkách plynu z Ruska Evropská unie podepsala předběžnou dohodu o dovozu zemního plynu s Izraelem a Egyptem. Zemní plyn by se v případě potvrzení dohody vyvážel z Izraele do Egypta, kde by se převáděl do kapalné formy. Odtud by následně směřoval na evropské trhy.

Úředníci uvedli, že vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG) do Evropy se na základě dohody pravděpodobně zvýší, ale bude zřejmě trvat několik let, než se dodávky skutečně rozšíří.

Memorandum podepsali izraelská ministryně energetiky Karine Elharrarová, egyptský ministr ropného průmyslu Tarek El Molla a komisař EU pro energetiku Kadri Simson. „Egypt a Izrael se dnes zavazují, že budou sdílet zemní plyn s Evropou, a pomohou tak řešit energetickou krizi,“ uvedla poté Elharrarová.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která se setkání rovněž zúčastnila, jej označila za „velký krok vpřed v oblasti dodávek energie do Evropy“. „Vnímám to jako první krok vedoucí k dohodě v rámci celého Středomoří, protože vidím, že dodávky energie se nyní přesouvají na globální jih a východ,“ dodala.

Izrael se v posledních letech zařadil díky objevům velkých pobřežních ložisek mezi vývozce zemního plynu a uzavřel ambiciózní dohodu s Řeckem a Kyprem o vybudování společného plynovodu. Izraelské ministerstvo energetiky uvedlo, že takto významný vývoz izraelského plynu do Evropy umožní poprvé.

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom mezitím znovu snížila maximální objem dodávek plynovodem Nord Stream 1 do Německa, a to na 67 milionů krychlových metrů denně. Opatření bude platit od čtvrtečního rána a firma ho opět zdůvodnila prodlevami při opravě zařízení, informovala dnes agentura DPA.

Situace kolem dodávek ruského plynu se letos zkomplikovala v důsledku ruského útoku na Ukrajinu. Gazprom v květnu oznámil, že už nebude moci vyvážet plyn do Evropské unie potrubím Jamal přes Polsko. Zdůvodnil to ruskými sankcemi na firmu EuRoPol GAZ, která vlastní polskou část plynovodu Jamal. Ten vede z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa.

Italská energetická společnost Eni dnes oznámila, že objem zemního plynu přepravovaného z Ruska do Itálie dnes klesl proti úterý asi o 15 procent. Gazprom svého italského partnera o snížení objemu informoval, důvody ale nesdělil, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované