Hlavní obsah

EU přidá na sankční seznam další ruské oligarchy i mluvčího Peskova

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov je také na sankčním seznamu.

Reklama

Evropská unie rozšíří svůj sankční seznam o jména dalších 26 prominentních Rusů, z nichž mnozí mají úzké vazby na prezidenta Vladimira Putina.

Článek

Evropská unie v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu rozšířila svůj sankční seznam o více než dvě desítky vlivných Rusů. Je mezi nimi i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov či Igor Sečin, ředitel ruského ropného gigantu Rosněft, informovala agentura Reuters. Unie tak v rámci sankcí těmto osobám zmrazila majetek a zakázala cestování.

„Na seznamu jsou oligarchové a podnikatelé působící v ropném, bankovním a finančním sektoru, stejně jako členové vlády, vysoce postavení členové armády a „propagandisté“, kteří přispěli k šíření protiukrajinské propagandy“, uvedla EU v pondělním prohlášení.

Sankce se budou týkat také několika vysoce postavených ruských oligarchů. Patří mezi ně Michail Fridman, zakladatel společnosti Alfa Group a také spoluakcionář Petr Aven, dále zmíněný Igor Sečin a také Nikolaj Tokarev, ředitel společnosti Transněft, která se zabývá mimo jiné přepravou ropy. Na seznamu se objevil také finančník Ališer Usmanov či ruský vicepremiér Dmitrij Černyšenko a také další členové ruské vlády.

Opatření, která mají okamžitou platnost, jsou nejnovější z řady stále represivnějších sankcí, které EU začala uplatňovat během minulého týdne v reakci na Putinovo válečné úsilí na Ukrajině. Sankce uvalené Spojenými státy a západními spojenci proti ruské centrální bance už vedly k prudkému poklesu ruského rublu a také k masovým výběrům hotovosti ruskými občany.

Reklama

Doporučované