Hlavní obsah

EU se shodla na pomoci Ukrajině a ocenila iniciativu Česka

Foto: Seznam Zprávy

Summit ocenil iniciativu České republiky, která zajišťuje dělostřeleckou munici pro Ukrajinu.

Reklama

Evropská unie je připravena velmi rychle postupovat v otázce možného využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv na podporu Ukrajiny, včetně možnosti použít tyto peníze na vojenskou podporu.

Článek

Novinářům to dnes večer po jednání summitu EU řekl šéf vrcholných unijních schůzek Charles Michel. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová jej na tiskové konferenci doplnila s tím, že první miliardu eur by země, která se už přes dva roky brání ozbrojené ruské agresi, mohla získat už na počátku července.

Summit se dnes v Bruselu také shodl, že členské státy EU urychlí a zintenzivní poskytování nezbytné vojenské pomoci Ukrajině. V závěrech rovněž šéfové států a vlád unijních zemí ocenili českou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu. O tom, že bránící Ukrajina potřebuje další zbraně, munici a podporu, ostatně ve svém videoposelství odpoledne hovořil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina podle EU potřebuje zejména systémy protivzdušné obrany, rakety a munici. „Evropská rada vítá všechny nedávné iniciativy v tomto ohledu, včetně iniciativy zahájené Českem, která se týká urychleného obstarání munice pro Ukrajinu, což umožní rychlé splnění závazku EU poskytnout Ukrajině milion nábojů dělostřelecké munice,“ stojí v závěrech z jednání.

Šéfové států a vlád dnes debatovali rovněž o možném využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv. Evropská komise ve středu navrhla, aby bylo 90 procent výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě použito k nákupu zbraní pro Ukrajinu. Zbývajících deset procent by mělo být převedeno do rozpočtu EU a použito na rekonstrukci země.

Evropská rada návrh Evropské komise a unijní diplomacie včetně možnosti použití na „financování vojenské podpory zhodnotila“, stojí v závěrech dnešní schůzky. Návrh nyní musí jednomyslně schválit unijní ministři zahraničí. Některé ze zemí měly s využitím peněz na vojenské účely problém, například Maďarsko či Rakousko.

Vzhledem k tomu, že text závěrů z jednání hovoří pouze o „možnosti“ použít je na zbraně, nejde tedy o nic závazného a přesně daného, země s tím nakonec podle informací ČTK neměly problém a příslušný odstavec v dokumentu zůstal.

Reklama

Doporučované