Hlavní obsah

EU uvalila sankce na lídra Hamásu. Přidala jej také na seznam teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Vůdce Hamásu Jahjá Sinvár byl zařazen na sankční seznam Evropské unie.

Reklama

Evropská sedmadvacítka s okamžitou platností zmrazila aktiva vůdce Hamásu Jahjáa Sinvára. Členské země mají rovněž zákaz jej jakkoliv finančně podporovat.

Článek

Evropská unie v úterý uvalila sankce na politického vůdce hnutí Hamás Jahjáa Sinvára, kterého zároveň zařadila na seznam teroristů. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Rada EU.

Rozhodnutí je reakcí na brutální útok bojovníků Hamásu na jih Izraele 7. října. Následné izraelské bombardování Pásma Gazy trvá dodnes. Evropská sedmadvacítka dnes s okamžitou platností zmrazila Sinvárova aktiva, evropské subjekty mají rovněž zakázáno ho jakkoliv finančně podporovat.

Jedenašedesátiletý Jahjá Sinvár se narodil ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. Do čela radikálního hnutí, které úzký pobřežní pás ovládá od roku 2007, byl zvolen v roce 2017.

Evropská unie na rozdíl od USA nebo Japonska neuvalila na Hamás v reakci na jeho říjnový útok na židovský stát nové sankce, na seznam teroristů ale už v prosinci umístila dva vysoce postavené členy ozbrojeného křídla hnutí.

Válka v Gaze trvá již více než sto dní. Hamás 7. října zaútočil na jihu Izraele a brutálně zavraždil 1139 izraelských civilistů, další pak setrvávají právě jako rukojmí v Gaze. Židovský stát v rámci odvety spustil na území Pásma Gazy vojenskou operaci. Mrtvých je podle palestinského ministerstva zdravotnictví (jehož údaje už za relevantní označila i izraelská armáda) přes 22 tisíc, třetinu z toho tvoří děti.

Reklama

Doporučované