Hlavní obsah

Europoslanci schválili 50 miliard pro Ukrajinu i další navýšení rozpočtu EU

Foto: EP/CC-BY-4.0: © European Union 2019

Ilustrační snímek.

Reklama

Kyjev by měl po předchozí dohodě členských států EU dostat v příštích čtyřech letech 33 miliard ve formě půjček a 17 miliard dotací. Dohodu v úterý potvrdil Evropský parlament.

Článek

Poslanci Evropského parlamentu (EP) dnes výraznou většinou hlasů schválili navýšení víceletého rozpočtu EU do roku 2027, včetně poskytnutí 50 miliard eur (přes 1,2 bilionu korun) Ukrajině. Kyjev by měl po předchozí dohodě EP se členskými státy dostat v příštích čtyřech letech 33 miliard ve formě půjček a 17 miliard dotací.

Souhlas europarlamentu byl podmínkou k tomu, aby mohl evropský blok zvýšit svůj rozpočet pro období do roku 2027. Loňský návrh Evropské komise původně blokoval maďarský premiér Viktor Orbán, který však na mimořádném summitu začátkem února své veto stáhl. Členské státy se tak shodly na přidání 65 miliard eur do víceletého finančního rámce; část z nich tvoří zmíněných 50 miliard pro Ukrajinu. Zbylé peníze poputují na výdaje spojené s bojem proti nelegální migraci, na vnější vztahy či na společnou obranu.

S navýšením rozpočtu dnes souhlasilo 499 poslanců, proti jich bylo 67 a 31 se hlasování zdrželo. Samotné vyčlenění peněz pro Kyjev získalo ještě větší podporu v podobě 536 hlasů.

Reklama

Doporučované