Hlavní obsah

Evropská komise reaguje na protesty zemědělců, navrhla omezit dovoz z Ukrajiny

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Protesty zemědělců se rozlily Evropou. Kromě Francie blokádu zažívá i Německo či Belgie. Ilustrační snímek.

Reklama

Evropská komise navrhla některá opatření reagující na protesty evropských zemědělců. Ti během středečního dopoledne zaplnili i Brusel, kde Komise sídlí.

Článek

Evropská komise navrhla opatření na částečné omezení dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny a větší flexibilitu u pravidel týkajících se nevyužité půdy. Navrhuje také prodloužit pozastavení dovozních cel na ukrajinský vývoz o další rok, respektive do června 2025.

Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě. Řada zemí EU v čele s Francií se v poslední době potýká s protesty svých zemědělců a podle agentury Reuters se teď Komise snaží protesty uklidnit.

Dovozní cla a kvóty na ukrajinský vývoz byly původně přerušeny v roce 2022 s cílem podpořit ukrajinskou ekonomiku po ruské vojenské invazi. Komise uvedla, že prodloužení opatření je v souladu se závazky EU podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude třeba. Současně ale Komise sdělila, že chce posílit ochranu u citlivých zemědělských produktů.

Evropská komise doporučila vedoucím představitelům EU, aby odložili zavedení pravidel, podle kterých by zemědělci museli udržovat určitou plochu půdy ladem nebo neproduktivní. To mělo podle původního plánu vést k lepší regeneraci půdy. Podle pravidel by mohli zemědělci ponechat půdu neosetou nebo pěstovat plodiny vázající dusík, jako je třeba čočka.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič podle The Guardian uvedl, že odklad nového pravidla pro zemědělce o vynětí půdy z produkce do roku 2025 je pomocnou rukou pro toto odvětví v těžké době. „Je to velmi důležitý krok, který se podařilo prosadit,“ prohlásil. „V posledních měsících a letech se evropští zemědělci ocitli pod rostoucím tlakem z mnoha stran, klimatické změny a úbytek biologické rozmanitosti v kombinaci s geopolitickými otřesy a rostoucími cenami energií,“ dodal.

Reklama

Doporučované