Hlavní obsah

Expert vysvětluje, proč v Evropě znovu přibývá nelegálních migrantů

Foto: Profimedia.cz

Skupina migrantů, která se dostala z Turecka do řeckého města Komotiní.

Reklama

Vysoké počty nelegálních přechodů hranic do Česka způsobilo více souběžných faktorů, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy odborník Vít Novotný. Patří k nim útlak, jemuž migranti čelí v Turecku, i vyšší propustnost hranic na Balkáně.

Článek

Česká policie eviduje v posledních týdnech obrovský nárůst počtu lidí, kteří bez povolení překročili českou hranici. Zatímco v červnu zadržela 356 nelegálních migrantů, od 1. do 25. září to bylo více než 6 500 osob.

Česká vláda proto od čtvrtka obnovila kontroly na hranicích se Slovenskem. Stejně zareagovalo i Rakousko, které se potýká ještě s mnohem vyšším počtem přicházejících uprchlíků. Od ledna do srpna požádalo tamní úřady o azyl více než 56 tisíc cizinců, což je meziročně o 190 procent více.

Vysvětlení, co novou migrační vlnu způsobilo, není jednoduché. Podle odborníka na migraci Víta Novotného z bruselského Centra pro evropská studia Wilfrieda Martense (Martens Centre) je důvodů více.

Dá se jednoznačně určit, co zapříčinilo vysoký počet zadržených migrantů?

Jedno zaručené vysvětlení není, vycházíme navíc z různých, mnohdy těžce ověřitelných informací. Dá se říci, že existuje několik příčin, které jakoby splývají. Může vzniknout dojem, že jsme svědky jedné migrační vlny, ale pravděpodobně jde o několik na sobě nezávisle probíhajících dějů.

Jak policie kontroluje slovenské hranice

Stovky policistů od čtvrtka hlídají hranice se Slovenskem. Reportér Seznam Zpráv od půlnoci sledoval, jak vypadají kontroly. Jednoho z převaděčů zastavila až policejní střelba.

Mezi zadrženými migranty v Česku dominují lidé ze Sýrie, kteří se k nám nejčastěji dostávají přes Turecko. Znamená to, že jim Turecko více uvolňuje cestu, i když stále platí dohoda s EU z roku 2016?

Jednou z hlavních příčin je pravděpodobně politická atmosféra v Turecku. Za poslední rok tam bylo zabito několik syrských uprchlíků, tři uprchlíci byli dokonce zaživa upáleni. Celkově se v Turecku zhoršují běžné životní podmínky Syřanů. Podle různých odhadů se jich do Turecka uchýlilo až 3,5 milionu, mnozí tam žijí i deset let.

Souvisí protiuprchlické projevy v Turecku se zhoršenou ekonomickou situací v zemi?

Určitě. Připomeňme, že tamní inflace přesáhla v srpnu 80 procent. Protisyrské nálady se projevují i v turecké politice. Vznikla nová strana nazvaná Vítězství, která proti uprchlíkům aktivně vystupuje na sociálních sítích. Ve společnosti je po takovém radikálním směru poptávka.

Turecká vláda na to podle mě reaguje tím, že nebrání lidem v přechodu do Řecka a také Bulharska do té míry, jak předpokládá dohoda s EU z roku 2016. Nějakou prevenci odjezdů zřejmě stále vykonávají, ale méně. Navíc bulharská vláda má v poslední době velké problémy s ostrahou hranice s Tureckem, ztrácí nad tím kontrolu.

Za týden přes 2 tisíce uprchlíků

Podle údajů Ředitelství služby cizinecké policie ČR bylo jen od 19. do 25. září zaevidováno 2 293 nelegálních migrantů, mezi nimi byli nejčastěji zastoupeni státní příslušníci Sýrie (2 171 osob), dále s velkým odstupem občané Turecka (61 osob) a Iráku (16 osob). V předchozím týdnu bylo odhaleno přes 1 600 osob, které ilegálně překročily hranici do Česka. Naprostá většina těchto lidí neusiluje o azyl v Česku, ale chce pokračovat v cestě dál do západní Evropy.

Proč?

To není úplně jasné. Zčásti je za tím nejspíš korupce na straně pohraničníků, kteří nejsou dobře placeni, zčásti jde o působení mafie, která prorůstá až do státní správy a která vydělává na ilegálním převozu lidí z Turecka.

A Řecko hlídá příliv nelegální migrace s Tureckem lépe?

Řecko sice chrání své námořní i pozemní hranice s Tureckem více než v minulosti, pokud se ale někomu z migrantů podaří dostat na pevninu, Řekové už nedělají moc pro to, aby jim nabídli azyl a slušné podmínky, a nechávají jim volnější průchod na sever.

Dají se určit ještě další příčiny nynější uprchlické vlny?

V Bosně je mnoho migrantů, které Chorvatsko už roky nepouští dál. Možná se teď některým podařilo dostat dál na sever. Uprchlíkům se patrně také snáz daří překonávat rumunsko-maďarskou a srbsko-maďarskou hranici. Patrně i díky tomu, že jsou úspěšnější převozy v autech. Lidé tak nemusejí překonávat nějaké ploty.

Co říká další expert o migrační vlně

Čtyři důvody zvýšeného přílivu uprchlíků podle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka:

1. Špatná ekonomická situace v Turecku, vysoká inflace, neochota hostit dalších deset let 3,8 milionu uprchlíků, tlak na ně, aby odešli. Navíc se v Turecku blíží volby. Je tedy třeba podpořit/platit Turecko. Turecko migraci ze své země nebrání, naopak, pohraniční stráž se ráda na neštěstí uprchlíků přiživí (nejen v Turecku).

2. Konec politiky zadržování uprchlíků na řeckých ostrovech v nedůstojných podmínkách. Pouští je na pevninu a tam už se o ně převaděči postarají.

3. Snaha Turecka posílat Syřany (Araby) zpět na sever Sýrie do kurdských oblastí, kde ale nikoho nemají a nikdo jim tam nepomůže.

4. Neexistence jednotného azylového systému v EU. Řekové by byli hloupí, kdyby měli efektivní azylové řízení, to by tam pak všichni Syřané (skoro všichni Íránci atd.) získali mezinárodní ochranu a Řekové by je tam měli navždy. Takže všichni (včetně ČR a států na balkánské trase) raději azylové systémy zhoršujeme a porušujeme práva uprchlíků, aby pokud možno všichni šli do Německa. A oni kupodivu jdou.

Co za tím je? Laxnější přístup maďarských pohraničníků?

Spíše je to tím, že organizovaný zločin je sofistikovanější. Zkrátka lépe vědí, jak na to. Převaděčské gangy v celé jihovýchodní Evropě zdokonalují své metody, pořád pracují na zlepšování. Když se objeví nějaká slabina, tak jí využijí. Ve hře jsou obrovské peníze, takže jim to stojí za to.

V Česku se s migranty z Indie příliš nesetkáváme, ale podle rakouských médií připadá více než čtvrtina tamních žádostí o azyl na Indy, většinou z Pándžábu. Ti se předtím dostali do Srbska díky bezvízovému styku kvůli práci a následně se vydali na severozápad. Není vízová politika Bělehradu v tomto směru vlastně trochu bezohledná?

Srbsko asi objektivně potřebuje pracovní sílu, protože Srbové se stěhují ze země, stejně jako občané dalších zemí bývalé Jugoslávie. Nepochybuji o tom, že řada z příchozích využije svého legálního statusu a pokusí se ze Srbska dostat dál. Nezdá se mi ale, že by v tom byl ze srbské strany nějaký zlý úmysl.

Reklama

Doporučované