Hlavní obsah

Reportáž z hranic: Jak se odhalují migranti a co se s nimi pak děje

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Policisté při prvním dni obnovených hraničních kontrol objevili stovky migrantů, hlavně Syřanů.

Reklama

aktualizováno •

REPORTÁŽ. Stovky policistů od půlnoci hlídají hranice se Slovenskem. Reportér Seznam Zpráv od půlnoci sledoval, jak vypadají kontroly. Jednoho z převaděčů zastavila až policejní střelba.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Železniční stanice Břeclav. První zastávka na české straně pro vlaky, které směřují ze Slovenska.

Je čtvrtek, krátce před půl dvanáctou dopoledne. Na opravených perónech postává jen několik cestujících. Mezi nimi se domlouvají desítky policistů i celníků. „Můžeme udělat hungárku (vlak EC Hungaria, pozn. red.) a potom se přesunout na regiojet,“ dělí si jednotlivé soupravy, které za pár minut na nádraží dorazí.

Také tito policisté mají od čtvrteční půlnoci jednoznačný úkol – při obnovených hraničních kontrolách zachytávat ilegální běžence. „Od dnešních sedmi hodin ráno jsme jen tady na nádraží v Břeclavi zadrželi už tři skupiny běženců. V jedné skupince bylo 11 osob. Všechno muži, uváděná státní příslušnost syrská. Druhý záchyt pět osob, taky Syřanů,“ líčí policista Radomír Cibulka.

Poslední skupinu zadrželi v podchodu jen před pár minutami. Rovněž čtyři Syřani. „V posledních dnech, před kontrolami, se bavíme o stovkách zadržených za 24 hodin,“ dodává.

Potvrzuje to také policejní ředitel Martin Vondrášek. „Jen do dnešních sedmi hodin ráno policie zkontrolovala přes dva tisíce aut, ve vnitrozemí zajistila 99 migrantů, zadržela devět převaděčů,“ říká na dopoledním brífinku. Počty však rostou každým okamžikem a už dopoledne sahají ke dvěma stovkám.

+12

11.37. Na nástupiště přijíždí půl hodiny zpožděné EC Hungaria z Budapešti. Cílová stanice Hamburk, Německo. Policisté v menších skupinách nastupují do několika vagonů zároveň. „Celní kontrola, připravte si doklady, prosím,“ slyší cestující.

Občanku ukazuje také Matúš Danihel. „Vlak už je zpožděný, teď další zdržení. Nevím, jestli je to správné. Ale když to tak musí být? Opatrnost je asi na místě,“ přemýšlí nahlas čtyřicátník.

Pochází ze Slovenska, v Česku žije 23 let. „Teď jsem byl na Slovensku na dovolené u rodičů. O kontrolách jsem jen slyšel ve zprávách,“ vysvětluje.

Muži a ženy ve svítivých reflexních vestách pokračují prohlídkou vlaku. Zhruba uprostřed legitimují osm mladých mužů. Žádné doklady, viditelné vyčerpání ve tvářích.

Další záchyt.

Administrativní kolečko a mohou na Západ

O minutu později stojí v tichosti v řadě na nádraží. Ruce za zády. Obavy v obličejích. Žádná větší zavazadla. Jen roušky, mikiny a značkové tenisky. „Mluvím trochu anglicky. Pocházím ze Sýrie. Jsem na cestě dva měsíce,“ říká reportérovi unaveným hlasem dvacátník, který se představuje Abduláh. Další detaily nedovolí jazyková bariéra. Vlak odjíždí asi po desetiminutové kontrole. Ale bez osmi běženců.

Více než devadesát procent zadržených tvoří v posledních dnech Syřané, hlásí policejní statistiky.

Další postup je jasný. „Voláme operační středisko. Uvádíme aktuální počet zadržených osob, pravděpodobný věk. Kolegové nám posílají eskortu,“ popisuje Cibulka.

Utečenci pak v doprovodu policie míří na registrační místa v Holešově na Zlínsku a v Břeclavi. Absolvují tam identifikační kolečko, včetně sejmutí otisků prstů. Jako váleční běženci jsou nevyhostitelní. Dostanou takzvaný výjezdní příkaz a republiku musejí opustit do třiceti dní. Většinou hned pokračují na Západ. Česko je pro ně jen tranzitní země.

Zazněly varovné výstřely

Hraniční přechod Brumov-Bylnice. Ranní situace je tam o poznání dramatičtější. Řidič v bílé dodávce nereaguje na pokyny policistů a kontrolním stanovištěm prosviští velkou rychlostí. Převaděče zastaví až varovné výstřely policistů. Snaží se zmizet v lese, tam jej však rychle zadrží. „Převážel patnáct migrantů,“ informují policisté na Twitteru.

Policisté v posledních týdnech zadrželi desítky převaděčů. „Jsou to různé skupiny lidí. Ukrajinci, Rumuni, Syřani, kteří už žijí v Německu. Používají různé typy aut. Dodávky, osobní, nákladní vozidla,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy krajský policejní ředitel Leoš Tržil.

„Převaděči jsou většinou vyhoštěni z České republiky a mají několikaletý zákaz vstupu. Řešíme i případy, kde se rozhoduje o vazbě. Tam je pak vyšší trestní sazba s ohledem na závažnost. Týká se to třeba případů, kdy je v autě třeba třicet lidí,“ dodává.

I navzdory možným trestům je převaděčství lákavá činnost. „Neznáme přesné částky. Ale víme, že si říkají řádově o stovky až tisíce eur,“ popisuje Tržil.

Od čtvrtečního brzkého rána je hranici možné překročit jen na 27 přechodech. Týká se to taky hlavních dálničních tahů ze Slovenska.

České kamiony projedou snáz

Dopoledne se tvoří kolony také na D2 u Lanžhota. Zdržují hlavně šoféry kamionů, kteří se nuceně loudají pravým pruhem dálnice v několikakilometrové koloně. „Čekám asi tři čtvrtě hodiny. Jezdím do Česka asi jednou týdně. Samozřejmě je to komplikace. Vozím dveře na stavbu. Dneska jsem jel na otočku do Bratislavy,“ říká řidič Lukáš.

Kousek za ním přijíždí slovenský šofér kamionu Robert. „Je to katastrofa. Všechno kvůli nim,“ hlásí směrem k běžencům.

Migrace v Česku

V letošním roce od 1. 6. do 19. 9. bylo při tranzitní nelegální migraci na území Česka odhaleno celkem 9 447 osob.

Nárůst nastal s příchodem léta: v červnu zadrželi 356, v červenci 1 055, v srpnu 3 478 a k 19. září 4 558 osob.

V posledních dnech byl počet migrantů extrémní. Od 19. do 25. 9. eviduje cizinecká policie 2 293 osob, z toho nejčastěji lidi ze Sýrie (2 171 osob), Turecka (61 osob) a Iráku (16 osob).

Od zavedení kontrol na hranici se Slovenskem 29. 9. do 3. 10. to bylo celkem 1 142 lidí.

Celní správa i policisté navádějí kamiony do několika řad pod střechou celnice. Důkladněji kontrolují hlavně náklaďáky s poznávacími značkami států jihovýchodní Evropy. České kamiony většinou projíždějí bez kontrol. „Vybíráme si. Vytipováváme závadová, zájmová auta, ve kterých by se mohli uprchlíci ukrývat,“ vysvětluje krajský policejní mluvčí Petr Vala.

V noci na čtvrtek na zahájení kontrol v Hodoníně dohlížel i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Od začátku roku se na našem území podařilo zachytit 12 tisíc migrantů. Číslo je bezprecedentně vysoké. Vyšší než v krizovém roce 2015,“ přiznává před klubkem novinářů.

Motiv kontrol je podle něj jasný. „Dát i převaděčským skupinám, což jsou ti skuteční zločinci, což jsou ti skuteční obchodníci s lidským neštěstím, jasně najevo, že tady existuje překážka. A tou ty kontroly zavedené na slovensko-české hranici objektivně v této chvíli jsou,“ říká.

Kontroly potrvají nejméně do osmého října. „Chceme hlavně najít celoevropské řešení ochrany hranic,“ říká ministr.

Aktualizace: V textu jsme upřesnili vyjádření krajského policejního ředitele Leoše Tržila.

Reklama

Doporučované