Hlavní obsah

Policie hledá migranty, na některých hraničních přechodech se tvoří kolony

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Policisté a celníci při kontrolách prohlížejí také nákladové prostory aut.

Reklama

aktualizováno •

Od půlnoci jsou obnovené kontroly na česko-slovenské hranici. Opatření platí na deset dní. Vláda tak chce čelit rekordním počtům ilegálních migrantů.

Článek

Státní hranici se Slovenskem lze od čtvrtka překročit jen na 27 k tomu určených přechodech. Hlavně na dálničních tazích řidiči musejí počítat se zdrženími, někde se tvoří kolony. Třeba v Mostech u Jablunkova se čekání protáhne na více než půlhodinu.

Vláda zavedla mimořádné opatření kvůli rekordním počtům zadržených migrantů. Od začátku roku jich policisté zachytili přes 12 tisíc. „Číslo je bezprecedentně vysoké. Co se týče migrace, jsme v přepočtu na hlavu nejpostiženějším státem v Evropské unii,“ řekl k tomu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na půlnočním brífinku na hranicích v Hodoníně.

+12

Policisté mohou při kontrolách požadovat osobní doklady. Nahlížejí do aut, prověřují nákladové prostory. Od půlnoci zhruba do osmé ráno bylo podle ředitele cizinecké policie Milana Majera zadrženo přes 120 migrantů a sedm převaděčů.

„Budeme postupovat selektivně, přihlížet k provozu. Policisté získali zkušenosti už při zavření hranic při covidu. Není to o tom, že zastavíme každého člověka. Naším cílem je zabránit převozu ilegálních migrantů,“ vysvětlil policejní prezident Martin Vondrášek.

Krátce po půlnoci se nevyhnul prohlídce třeba řidič Josef Valenta. „Kontroly měly být zavedené dřív. Vůbec s nimi nemám problém. Jsme zvyklí, když byl covid, bylo to horší. A maximálně přijedu třeba o půlhodiny později,“ řekl Seznam Zprávám v Hodoníně. Pravidelně jezdí do slovenské Nitry, kam vozí polstrování na střechy.

Opatření je dočasné, platí do 8. října. Po vyhodnocení vláda rozhodne o dalším postupu.

S komplikacemi musejí počítat lidé žijící v příhraničí. Také pendleři, kteří si často krátí cestu po menších cestách, využijí jen 27 přechodů. „Musejí se na to připravit. Uvědomujeme si, že to bude činit obtíže. Prosíme o trpělivost,“ řekl k tomu policejní prezident. Dodal, že policisté budou v prvních dnech hlídkovat i na menších silnicích či polních a lesních cestách. Zatím nevyužijí zátarasy, ale ani nasazení těchto „technických prostředků“ policejní prezident nevylučuje.

Kontroly se dotknou také mezistátních vlaků. „Prohlídka uvnitř vlaku by neměla zabrat více než několik málo minut. Pokud policie najde některé uprchlíky, vysadí je a pak bude postupovat jasně daným způsobem,“ řekl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Policisté převážejí zadržené migranty na dvě registrační místa v Břeclavi a Holešově. „Jen za včerejšek jsme zachytili 320 migrantů,“ doplnil Tržil.

Asi 93 procent uprchlíků tvoří Syřané. Po identifikaci, sejmutí otisků prstů a další proceduře tito lidé dostanou takzvaný výjezdní příkaz. Česko musejí opustit do třiceti dnů. Migranti jej využívají jako tranzitní zemi, míří dál na Západ.

V každé směně bude v akci na pět stovek policistů a šedesátka celníků. „Není to silový krok vůči Slovensku. Nechceme komplikovat život občanům. Tím cílem je jediné, dát i převaděčským skupinám, což jsou ti skuteční zločinci, což jsou ti skuteční obchodníci s lidským neštěstím, jasně najevo, že tady existuje překážka. A tou ty kontroly zavedené na slovensko-české hranici objektivně v této chvíli jsou,“ doplnil Rakušan.

Policisté kontrolují i takzvanou zelenou hranici. Podle Vondráška kdokoliv, kdo bude překračovat státní hranici ze Slovenska k nám, musí využít těch 27 stanovených míst. Jinak se vystavuje postihu za přestupek s pokutou až 50 tisíc korun. Výjimku mají zemědělci, lesníci, myslivci či rybáři při výkonu své práce v příhraničí a také složky integrovaného záchranného systému.

27 míst pro překročení česko-slovenské hranice

Silniční:

Mosty u Jablunkova / Svrčinovec

Šance / Čadca-Milošová

Bílá / Klokočov

Bílá-Bumbálka / Makov

Velké Karlovice / Makov

Střelná / Lysá pod Makytou

Nedašova Lhota / Červený Kameň

Brumov-Bylnice / Horné Srnie

Starý Hrozenkov / Drietoma

Březová / Nová Bošáca

Strání / Moravské Lieskové

Velká nad Veličkou / Vrbovce

Sudoměřice/Skalica

Hodonín/Holíč

Lanžhot/Brodské

Břeclav (D2) / Brodské

Železniční:

Mosty u Jablunkova II / Čadca

Horní Lideč / Lúky pod Makytou

Vlárský průsmyk / Horné Srnie

Velká nad Veličkou / Vrbovce

Sudoměřice/Skalica

Hodonín/Holíč

Lanžhot/Kúty

Říční:

Sudoměřice (Výklopník) / Skalica prístavisko

Hodonín přístaviště / Skalica prístavisko

Rohatec přístaviště / Skalica prístavisko

AKTUALIZACE: Doplnili jsme počet dosud zadržených.

Reklama

Doporučované