Hlavní obsah

Extrémní vedro v USA vede k epidemii popálenin s nezvyklými příčinami

Foto: Profimedia.cz

Žena ve Phoenixu se chladí v teplém dni. Už čtvrtý týden v kuse tam mají přes 43 stupňů Celsia.

Reklama

Vlna veder, která již několik týdnů sužuje jihozápad USA, se má rozšířit také do středních a východních částí země. Již nyní ale Spojené státy kvůli extrémnímu počasí hlásí pacienty s popáleninami i mrtvé.

Článek

Ve světě padají teplotní rekordy a očekává se, že červenec bude nejteplejším měsícem na Zemi od dob, kdy lidé začali o počasí vést záznamy. Pozornost Evropy se nyní sice upírá zejména na Řecko a jeho boj s požáry, s extrémním vedrem již ale několik týdnů bojují i lidé ve Spojených státech, zejména v jihozápadní části země.

Jedním ze zasažených amerických států je Arizona, kde jsou hlášeni těžce popálení pacienti, kteří se zranili poté, co přišli do styku s horkými povrchy nebo předměty. Podle tamních lékařů, na které se odkazuje web BBC, se tito lidé zranili například po pádu na asfalt, který byl rozpálen sluncem.

Lékař Kevin Foster z arizonského popáleninového centra novináře dokonce informoval, že všech 45 nemocničních lůžek, které jeho pracoviště má, je v současné době obsazeno a přibližně třetina z těchto pacientů utrpěla těžké popáleniny právě v důsledku kontaktu s rozpáleným betonem nebo asfaltem.

Často jde o starší lidi či děti, kteří se nedokážou po pádu rychle zvednout. Největším problémem jsou podle Fostera ale uživatelé drog, kteří jsou často dehydrovaní a mohou na chodnících omdlít. V takovém případě pak stačí jen 10 až 15 minut, aby utrpěli popáleniny nebo jiné problémy.

Některé popáleniny, se kterými letos centrum přišlo do styku, dosahují třetího stupně, a tak vyžadují transplantaci kůže. Lékaři ale ošetřují také více než 150 pacientů, kteří skončili s popáleninami z kontaktu s horkým povrchem, jako jsou kovové části bezpečnostních pásů ve vozidlech.

Jak člověk zvládá vedro

V suchém prostředí a s dostatečným přísunem pitné vody zdravý mladý člověk vydrží i teploty vysoko nad 40 °C, pokud je ale hodně vlhko, může ho vedro ohrozit i při mnohem nižších teplotách.

Arizonské hlavní město Phoenix pak v neděli zaznamenalo rekordních 24 po sobě jdoucích dnů s teplotami nad 43 °C, čímž překonalo svůj dosavadní rekord „šňůry“ 18 dnů z roku 1974. Podle předpovědí je navíc na cestě stát se prvním velkým městem v USA, jehož průměrná teplota za celý měsíc přesáhne 38 °C.

K extrémnímu vedru se ovšem pojí i tragické statistiky. V Maricopa County, okrese, kde leží Phoenix, například od dubna došlo k nejméně 18 úmrtím v důsledku horka a dalších 69 úmrtí se vyšetřuje. Jak navíc upozorňuje web Financial Times, čísla obětí vysokých teplot se vlivem klimatické změny za poslední dekády zvyšují.

„Je sice hezké říkat, že v Arizoně bylo vždycky velké horko, ale existují stupně velkého horka,“ píše ve své analýze datový novinář John Burn-Murdoch.

„V letech 1970-1990 zemřelo na ‚vystavení nadměrnému přírodnímu teplu‘ v průměru 16 lidí ročně. V letech 1990 až 2015 se tento průměr zvýšil na 38. V roce 2020 to bylo 210 a v roce 2022 přišlo o život 257 lidí,“ vypočítává.

Burn-Murdoch dále upozorňuje, že v jím použitých datech se jedná se o konkrétní osoby, jejichž úmrtí bylo soudním lékařem posouzeno jako přímo způsobené extrémním horkem.

Arizonské úřady momentálně varují, že teploty některých povrchů země mohou dosáhnout téměř bodu varu, a nabádají občany, aby se před žárem ukryli. Za tímto účelem ostatně vznikla i řada „chladicích“ míst, která využívají hlavně ti, kteří nemají střechu nad hlavou, ale i ti, kteří si nemohou dovolit mít celý den puštěnou klimatizaci.

Zdaleka však nejde jen o Arizonu, dlouhodobě extrémní teploty a jejich následky hlasí také Nevada či Texas. Vlna veder se navíc podle předpovědí do středy rozšíří i do středních a východních oblastí Spojených států.

Reklama

Doporučované