Hlavní obsah

V Kalifornii spočítali, kolik extrémních požárů navíc přináší změna klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ringo Chiu, Shutterstock.com

Snímek lesního požáru poblíž Lake Isabella v Kalifornii.

Reklama

Změna klimatu způsobená člověkem vyprodukovanými emisemi má velký vliv na četnost požárů v Kalifornii. V průměru jsou kvůli ní podle nové studie tamních vědců o 25 % častější.

Článek

Kalifornští vědci se rozhodli zhostit náročného úkolu a vyčíslit, o kolik je v jejich státě víc extrémních požárů (těch, co spálí víc než čtyři tisíce hektarů) čistě kvůli klimatické změně.

„Kalifornie v posledních letech zažila zvýšený výskyt extrémních požárů. Určitá část tohoto jevu lze připsat změně klimatu, ale formální kvantifikace tohoto podílu je těžká kvůli celé řadě matoucích faktorů,“ napsali v abstraktu studie publikované v časopise Nature.

Změna klimatu totiž ovlivňuje počasí mnoha způsoby a to zase mnoha způsoby zvětšuje nebo zmenšuje riziko požárů. Vědci se tuto výzvu rozhodli vyřešit metodou strojového učení, kterou vyčíslili vztah mezi výskytem extrémních požárů v letech 2003 až 2020 a výskytem podmínek pro jejich vznik, na které má vliv změna klimatu.

Došli k závěru, že extrémní požáry jsou v Kalifornii kvůli změně klimatu o čtvrtinu častější.

Důležitým zjištěním je, že vliv klimatické změny se požár od požáru zásadně liší podle toho, jestli oteplení posune podmínky za určité prahové hodnoty (například příliš malá vlhkost vzduchu a paliva na zemi). Pokud se tak stane, je vliv změny klimatu na požár obrovský. Pokud se tak ale nestane, je nulový.

Reklama

Doporučované