Hlavní obsah

Fico odmítá Ukrajinu v NATO. Je podle něj zkorumpovaná a pod vlivem USA

Foto: Getty Images

„Ukrajina není suverénní, samostatná země, Ukrajina je pod absolutním vlivem Spojených států amerických,“ uvedl Fico.

Reklama

Slovenský premiér Robert Fico označil Ukrajinu za zkorumpovaný a nesuverénní stát. I proto avizoval, že Slovensko bude vetovat přístup Ukrajiny do NATO. Uvedl tak pouhé čtyři dny před plánovaným setkáním s ukrajinským protějškem.

Článek

Slovenský premiér Robert Fico během rozhovoru ve slovenském rozhlase uvedl, že je proti přijetí Ukrajiny do NATO. Důvodem má být zkorumpovanost státu, který se v současné době už dva roky brání ruské agresi. Jeho výrok vyvolal rozruch i proto, že se ve středu má setkat s ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem.

„Řeknu mu, že to budu vetovat a blokovat (vstup Ukrajiny do NATO), protože je to jen základ pro třetí světovou válku a nic jiného,“ řekl Fico. Zdůraznil také, že Slovensko nadále bude posílat humanitární pomoc Ukrajině. Ze zásob slovenské armády se na pomoc nápadného státu nedostane „nic“. Podle něj totiž neexistuje vojenské řešení konfliktu na Ukrajině. Ten by měl skončit kompromisem. I tak ale odsoudil ruskou agresi jako porušení mezinárodního práva.

„Jdu (na jednání se Šmyhalem) s humanitární pomocí. Potvrdím, že žádné zbraně nedostane, pokud jde o slovenskou armádu a státní zásoby, a řeknu mu, že jsou věci, na které máme úplně, ale úplně jiný názor,“ prohlásil Fico. Zároveň odmítl společnou tiskovou konferenci, která by měla následovat po setkání obou státníků.

Podle Fica je Ukrajina „jedna z nejzkorumpovanějších zemí světa“ a není podle něj ani suverénním státem. „Ukrajina není suverénní, samostatná země, Ukrajina je pod absolutním vlivem Spojených států amerických a v tomto dělá EU obrovskou chybu, že si nechce nechat suverénní pohled na Ukrajinu a souhlasí jen s tím, co říkají USA,“ poznamenal Fico. Tento výrok označil ukrajinský deník Ukrajinská pravda za „skandální“.

Ficův odmítavý postoj vůči NATO a ukrajinské angažmá v něm ale neplatí i na Evropskou unii. To striktně neodmítl, ale zdůraznil, že Ukrajina musí splňovat přístupové podmínky. „Řeknu mu, že je respektujeme, pokud jde o vstup do EU, ale musí splnit podmínky, a ne že do EU vstoupí země, která absolutně nesplňuje žádné požadavky,“ řekl Fico.

Ficovo vyjádření okamžitě vyvolalo vlnu kritiky. Do premiéra se opřel lídr slovenské opozice Michal Šimečka ze strany Progresivní Slovensko. Na svém facebooku uvedl, že „lidé jako my, jen kousek za našimi hranicemi, čelí už dva roky neuvěřitelnému utrpení. Vraždy, znásilňování, vypalování celých měst. A to vše jen proto, že jako suverénní země projevili touhu žít v EU,“ napsal Šimečka. Dodal, že Fico se zmůže jen na cynické řeči o tom, že nevěří ve vojenské řešení konfliktu, a proto na Ukrajinu zbraně nepošle.

„A ještě tuto trpící zemi odmítne jako zkorumpovanou, nesuverénní a v područí jiných mocností,“ dodal Šimečka s tím, že se za takového premiéra stydí. Podle Šimečky Ficovi chybí základní lidská empatie. „Slovensko dnes také bojuje za Ukrajinu, ale Fica už zjevně nezajímají zájmy vlastní země, jde mu jen o politické přežití, beztrestnost a pomstu,“ dodal Šimečka.

Reklama

Doporučované