Hlavní obsah

Finsko se rozhodlo. Z obav před Putinem podá přihlášku do NATO

Foto: ČTK

Sauli Niinistö.

Reklama

aktualizováno •

Finský prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová oznámili, že Finsko požádá o členství v Severoatlantické alianci.

Článek

V příštích dnech by měl rozhodnutí ještě schválit finský parlament, ale tento krok je považován za formalitu, napsala agentura AP.

Již včera byl podle úřadu finského prezidenta rozhovor mezi Niinistöm a ruským prezidentem Vladimirem Putinem „přímý a jasný a bez přehánění“. Finský prezident podle jeho kanceláře Putinovi řekl, jak zásadně se pro Finsko proměnilo bezpečnostní prostředí poté, co Rusko 24. února vpadlo na Ukrajinu.

„Připojení Finska k NATO by mohla být chyba,“ řekl ruský prezident Vladimir Putin. Putin dodal, že Finsku nevyhrožuje, ale upozorňuje na možné negativní dopady na vzájemné bilaterální dohody, uvádí Al-Džazíra.

Podle agentury AP je Niinistö jedním z mála západních vůdců, kteří s šéfem Kremlu v uplynulých deseti letech udržovali pravidelný dialog. Niinistö zdůraznil, že už na prvním setkání s Putinem v roce 2012 řekl, že „každá nezávislá země maximalizuje svou vlastní bezpečnost“.

Finsko a Švédsko jsou vřele vítány a my jejich zájem o vstup podporujeme, považujeme je za přátele. A to je postoj, který sdělím svým kolegům.
Jan Lipavský, Piráti, ministr zahraničí

„Tak tomu stále je. Vstupem do NATO Finsko posílí svou vlastní bezpečnost a přijme svou odpovědnost,“ řekla hlava severské země. Niinistö však také zdůraznil, že Finsko chce navzdory svému pravděpodobnému budoucímu členství v Alianci pokračovat v bilaterální spolupráci s Ruskem „v praktických otázkách“, které vyplývají ze sousedství.

Vstup Finska do NATO se nelíbí ani Turkům. Turecko prý nezavírá dveře Švédsku a Finsku, pokud jde o jejich členství v NATO. Chce ale se severskými státy jednat a chce, aby zasáhly proti tomu, co Ankara označuje za teroristické aktivity, zejména ve Stockholmu. Agentuře Reuters to řekl mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin.

Prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že vstupu Finska a Švédska do NATO není nakloněn. Obě země podle něj hostí organizace, jež usilují o vznik samostatného Kurdistánu.

„Nezavíráme dveře. Chceme jen, aby se o tomto tématu mluvilo, vzhledem k tomu, že jde o záležitost národní bezpečnosti Turecka,“ prohlásil Kalin, který je zároveň Erdoganovým zahraničněpolitickým poradcem.

Turecký prezident svým pátečním prohlášením členské státy NATO překvapil, poznamenala agentura Reuters. Negativní stanovisko Ankary může vstup obou států do Aliance zablokovat.

Finsko má českou podporu

Česko vstup Finska a Švédska do NATO plně podporuje. Při příjezdu na neformální zasedání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance v Berlíně to dnes prohlásil šéf české diplomacie Jan Lipavský. Finsko a Švédsko se rozhodly svůj dosavadní neutrální postoj změnit po ruské invazi na Ukrajinu. Finská vládní sociální demokracie již vstup do Aliance podpořila, stejné rozhodnutí se v neděli očekává od rovněž vládní sociální demokracie ve Švédsku.

„Finsko a Švédsko jsou vřele vítány a my jejich zájem o vstup podporujeme, považujeme je za přátele. A to je postoj, který sdělím svým kolegům,“ řekl Lipavský.

Český ministr poznamenal, že k rozšíření Aliance o oba severské státy vede dlouhá cesta. „Potřebujeme ale politickou dohodu. Jakmile budeme mít politickou dohodu, bude to už věcí ratifikace v mnoha parlamentech,“ řekl. Přijetí nových členů totiž musí formálně schválit všechny členské státy NATO.

Reklama

Doporučované