Hlavní obsah

Finsko znovu uzavřelo hranice s Ruskem. Dva přechody přitom ráno otevřelo

Hranice Finska s Ruskem se dnes na dvou místech znovu otevřely.Video: Titulky: Jan Marek, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Finská vláda ve čtvrtek odpoledne znovu uzavřela všechny hraniční přechody s Ruskem. Dva přechody ráno otevřela, okamžitě se ale spustily žádosti o azyl. Ruskou stranu země podezřívá z hybridního útoku, uvádí finský web Yle.

Článek

Finsko s cílem zastavit nápor žadatelů o azyl znovu uzavře celou hranici s Ruskem, oznámila dnes v parlamentu ministryně vnitra této skandinávské země Mari Rantanenová. Finsko přitom dříve během dneška otevřelo dva z osmi přechodů na hranici se svým východním sousedem.

Už na úterní tiskové konferenci, kde vláda oznamovala otevření dvou přechodů, finský premiér Petteri Orpo dodal, že pokud bude Rusko s migrační taktikou pokračovat, vláda situaci přehodnotí, píše Yle.

Finská vláda tvrdí, že žadatele o azyl do země záměrně posílá Rusko v odplatě za to, že se skandinávská země rozhodla posílit obrannou spolupráci se Spojenými státy. Kreml toto obvinění odmítá. Příliv migrantů na hranici po jejím uzavření na konci listopadu ustal, ale ve čtvrtek po otevření dvou přechodů znovu začal.

Již před půlnocí čekalo na hraničním přechodě několik aut. Jussi Pekkala, ředitel hraniční stanice Vaalimaa, pro Yle uvedl, že provoz na hranici je klidný. Osoby překračující hranici jsou podle něj nejčastěji lidé s dvojím občanstvím nebo držitelé povolení k pobytu. Stráž je ale také připravená na případné žadatele o azyl.

Finsko, které se letos stalo členskou zemí Severoatlantické aliance, sdílí s Ruskem 1340 kilometrů dlouhou hranici, jež slouží rovněž jako vnější hranice Evropské unie.

Reklama

Doporučované