Hlavní obsah

Firma omylem převedla miliony dolarů. Půl roku si ani nevšimla

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kryptoměnová společnost Crypto.com zatím nezískala zpět celou částku, kterou omylem poslala jedné Australance. Žena totiž nelenila a část peněz stihla utratit.

Článek

Kvůli chybě zaměstnance přišel kryptoměnový gigant Crypto.com v květnu loňského roku o 10,5 milionu dolarů (asi čtvrt miliardy korun). Při zadávání čísla účtu se totiž pracovník spletl a peníze tak náhodou přistály u Australanky Thevamanogari Manivelové.

Chyby si nicméně společnost se sídlem v Singapuru všimla až o sedm měsíců později, během auditu. Tou dobou již Manivelová část peněz utratila nebo převedla jinam.

Částku se proto firma rozhodla vymáhat soudně. Nejvyšší soud státu Victoria firmě letos v únoru vyhověl a Manivelové zmrazil nejen účet, kam částka dorazila, ale i ty další, kam peníze poslala.

Původní částky se přesto společnost nedopočítala. Před australským soudem zaznělo, že 1,35 milionu dolarů žena darovala své sestře Thilagavathy Gangadoryové, která si za ně pořídila čtyřpokojový dům v Craigieburnu na severu Melbourne.

Další kriminální příběhy

Přečtěte si o nejpodivnějších případech z posledních let.

Gangadoryová podle soudu ale s právníky společnosti nekomunikuje. Kontumační rozsudek tak vyzývá sestru k prodeji domu s tím, že peníze půjdou společnosti Crypto.com. Žena musí zaplatit také úroky ve výši 27 369 dolarů a uhradit soudní výlohy.

„Není pochyb o tom, že kdybyste (peníze) viděli na svém účtu, poznali byste, že by tam být neměly. A potom je na vás, abyste zavolali odesílateli a řekli, podívejte, to na můj účet přijít nemělo,“ komentoval kauzu Justin Lawrence z právnické kanceláře Henderson a Ball Lawyers pro australský server 7NEWS.

Doposud získané peníze tak pro společnost představují jen částečnou výhru. Případ se k soudu vrátí v říjnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované