Hlavní obsah

Fotky, které nikdo nevyfotil a lidé je milují

Situace, které se nikdy nestaly, přesto jim někteří lidé věří. Lidé si začali hrát s nástroji umělé inteligence a sítě zaplavily realistické fotografie neuvěřitelných setkání. Podívejte se na některé nejpodařenější výtvory.

Reklama

Článek

Lidé zkoušejí, co všechno umělá inteligence umí – od generování textů, přes opravu nefunkčního kódu a psaní e-mailů až po překvapivě dobré fotomontáže (detailněji například zde).

Díky tomu teď veřejný prostor zaplavují zdařilé ilustrace událostí, které se – nestaly.

Například ostře sledovaná schůzka ruského vůdce Vladimira Putina s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Ti dva spolu skutečně v Kremlu na začátku týdne jednali. Ale prezident, který rozpoutal válku na Ukrajině, před svůj čínský protějšek nepoklekl:

Kromě formálních nedostatků a podivností, které lze na kreaci AI najít pouhým okem, můžeme také například porovnat interiér místnosti, kde se reálné setkání odehrálo.

Foto: Profimedia.cz

Ruský a čínský prezident na snímku vydaném kremelským úřadem, 20. března.

Mezi další oblíbené postavy z téměř uvěřitelných a téměř realistických fotografií patří Donald Trump. Na snímku tvůrci s pomocí AI vygenerovali, jak by pravděpodobně mohlo probíhat zatčení bývalého prezidenta USA. Donald Trump se nechal o víkendu slyšet, že ho v úterý přijdou zatknout. Nepřišli. Ale AI navrhla, jak by to mohlo vypadat.

V úterý se tak na sociálních sítích šířily „fotky“, jež ilustrovaly událost, která se nestala.

A zde následuje sekvence, kdy bývalý prezident již míří do vazby.

Kromě nadšení z toho, co může umělá inteligence vygenerovat nebo změnit, panují velké obavy právě z jejího zneužití k rozsáhlým dezinformacím. Nebo využití autoritářskými režimy. Je dobré si připomenout, že ruský prezident Vladimir Putin několik let před invazí na Ukrajinu prohlásil, že kdo se stane lídrem v technologii umělé inteligence, pravděpodobně ovládne svět.

Reklama

Doporučované