Hlavní obsah

„V úterý budu zatčen,“ prohlásil Trump a vyzval k protestům

Foto: Shutterstock.com

Americký exprezident Donald Trump přes různá obvinění plánuje znovu kandidovat v roce 2024.

Reklama

Bývalý prezident Donald Trump v sobotu napsal na sociální síť Truth Social, že očekává, že bude v úterý zatčen kvůli vyšetřování manhattanského okresního prokurátora. Své podporovatele vyzval k protestům.

Článek

„Hlavní republikánský kandidát a bývalý prezident Spojených států bude příští týden v úterý zatčen,“ stojí v sobotním vyjádření amerického exprezidenta Donalda Trumpa. K příspěvku na své vlastní sociální síti Truth Social vyzval své podporovatele, ať protestují a vezmou si „zpět svou zemi“.

Stanice CNN uvedla, že v New Yorku celý týden probíhají schůzky mezi městskými, státními a federálními orgány činnými v Trumpově trestním řízení. Prokuratura se údajně připravuje na možné obvinění exprezidenta. To by se mělo týkat jeho zaplacení si mlčenlivosti u americké pornohvězdy Stormy Danielsové, píše list The Guardian.

Danielsová, jejíž skutečné jméno je Stephanie Cliffordová, ale raději používá umělecké jméno, uvedla, že měla s Trumpem sexuální styk v roce 2006, kdy byl ženatý. Před prezidentskými volbami v roce 2016 jí mělo být nabídnuto 130 000 dolarů (2 924 740 Kč) za její mlčenlivost o aféře. Ty jí měl předat bývalý Trumpův právník Michael Cohen, který v kauze také svědčil v neprospěch exprezidenta.

Jakékoliv Trumpovo obvinění by mohlo výrazně změnit politickou situaci kolem již tak kontroverzní postavy. Pokud by byl Trump zatčen, jednalo by se totiž o první zatčení bývalého prezidenta v historii USA. Trump se navíc uchází o znovuzvolení v roce 2024. Někteří jeho poradci ho údajně měli nabádat, aby protesty nesvolával. Masové protesty v ulicích Manhattanu by se totiž mohly vymknout kontrole podobně jako útok na Kapitol 6. ledna 2021.

Více o útoku na Kapitol:

Už před svým první působením v Bilém domě měl za sebou Trump řadu občanskoprávních sporů. Trestní obvinění by ale znamenalo dramatickou eskalaci jeho současných potíží.

Trump sice neuvedl žádné podrobnosti o tom, proč očekává obvinění, jeho právní tým ale předpokládá, že k tomu brzy dojde, a v zákulisí se už připravuje na další kroky. Podle zdroje blízkého Trumpově osobě si exprezident myslí, že ho manhattanský okresní prokurátor Alvin Bragg, který vyšetřovaní vede, zkrátka „nenávidí“.

Trumpův mluvčí v sobotu uvedl, že bývalý prezident neobdržel od manhattanského státního zastupitelství oznámení o případném obvinění, ale ve svém příspěvku „oprávněně zdůrazňoval svou nevinu“. Od odchodu z Bílého domu pobývá Trump ve svém sídle Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě, kam si přesunul status rezidenta z rodného New Yorku. Objevují se tak otázky, zda se Trump vzdá newyorským úřadům, nebo bude čelit vydání z Floridy.

Podle Davida Aronberga, státního zástupce státu Palm Beach na Floridě, na tom ale tolik nezáleží. Floridský guvernér Ron DeSantis, bývalý Trumpův spojenec a nynější potenciální soupeř v boji o republikánskou nominaci v roce 2024, uvedl, že „musí podepsat (jakýkoli) příkaz k vydání“.

Aronberg ale poznamenal, že jestli bude Trump obviněn, „budou zde protesty“. Obává se i možného násilí.

Představitelé orgánů činných v trestním řízení uvedli, že kromě samotného zatčení je potřeba naplánovat celou logistiku akce, včetně bezpečnosti soudní budovy a možnosti demonstrací nebo shromáždění před soudem. Policie se připravuje i na případný střet protitrumpovských demonstrantů s jeho podporovateli.

Reklama

Související témata:

Doporučované