Hlavní obsah

Fotky od soudu: Americký novinář držený v Rusku po třech týdnech ve vězení

Foto: Profimedia.cz

V ruském vězení strávil Gershkovich téměř tři týdny. Moskevský soud v úterý jeho odvolání zamítnul.

Reklama

aktualizováno •

Stál se založenýma rukama, usmíval se do fotoaparátu a novinářům neřekl ani slovo. Tak reportér amerického listu Wall Street Journal zahájil soudní jednání v Moskvě. Jeho odvolání zamítli, zůstane tak ve vazbě.

Článek

Jednatřicetiletý Evan Gershkovich je prvním americkým korespondentem od studené války, který byl zadržený v Rusku za údajnou špionáž. Federální bezpečnostní služba (FSB) ho zatkla 29. března v Jekatěrinburgu, kde ho obvinila ze snahy získat utajované informace o ruské továrně na zbraně, připomněla agentura AP.

Prozatím je muž držený v moskevské věznici Lefortovo, která pochází z carské éry a od sovětských dob slouží jako děsivý symbol represe. V případě odsouzení mu hrozí až dvacet let vězení.

Ruští právníci uvedli, že minulé vyšetřování případů špionáže trvalo rok až rok a půl. Úřady během této doby dovolily obviněným jen velmi omezený kontakt se světem. Moskevský soud v úterý zamítl jeho žádost o zrušení vazby.

Novinář byl podle snímků ze soudní síně a přítomných zahraničních novinářů v dobrém rozpoložení. Mrkal na reportéry, které poznával. Když mu jeden z nich řekl, aby vydržel, usmál se a přikývl.

Gershkovich, jeho zaměstnavatel i americká vláda popírají, že by se na špionáži podílel a požadují propuštění reportéra.

Foto: Profimedia.cz

Gershkovich se u soudu objevil, jak je v Rusku obvyklé, v kabině pro obviněné.

„Dali jsme jasně najevo, že to, co se děje, je naprosto nezákonné,“ prohlásil ke kauze minulý týden americký prezident Joe Biden. Gershkovich tak získal status „neoprávněně zadrženého“, což znamená, že se boje za jeho propuštění ujímá konkrétní úřad ministerstva zahraničí.

Spojené státy také opakovaně naléhaly na Moskvu, aby Gershkovichovi umožnila schůzku s americkými diplomaty. V pondělí jej poprvé od jeho zadržení ve vězení navštívila americká velvyslankyně v Rusku Lynne Tracyová. „Je v dobrém zdravotním stavu a zůstává silný,“ uvedla na twitteru. Zopakovala také výzvu k jeho okamžitému propuštění.

FSB zadržela Gershkoviche během jeho cesty do Jekatěrinburgu. Jeho spolupracovníci nebo organizace Reportéři bez hranic tvrdí, že americký novinář se tam zajímal o žoldnéřskou Vagnerovu skupinu.

Rusko bojuje proti novinářům

Ruské úřady zařadily na seznam nejhledanějších osob ruskou novinářku a protiválečnou aktivistku Alexandru Garmažapovovou. Ta v současnosti žije v Praze.

Gershkovich je americkým občanem, ale jeho rodiče utekli z bývalého Sovětského svazu. Dříve pracoval také pro ruský opoziční deník The Moscow Times, posledních šest let žil v Moskvě.

Minulý týden zveřejnila novinářova rodina dopis datovaný k 5. dubnu, který jí poslal z ruského vězení. Píše v něm, že „neztrácí naději“, čte, cvičí a snaží se i psát.

V dopise psaném ručně a v ruštině si dělá i legraci z vězeňského jídla. „Mami, bohužel jsi mě, v dobrém i zlém, dobře připravila na vězeňské jídlo,“ napsal s tím, že vzpomíná na své dětství.

Reklama

Související témata:

Doporučované