Hlavní obsah

Fotky zahrady na památku legionářů. Francie uctila československé hrdiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Marcel Faikis , Seznam Zprávy

Vedle francouzské nekropole Chestres byla otevřena druhá československá Zahrada míru, která vzdává hold českým a slovenským vojákům.

Reklama

Češi a Slováci získali na severu Francie další Zahradu míru. Unikátní projekt připomíná vojáky padlé v době první světové války. První zahrada už stojí v blízkosti města Arras, kde československé jednotky bojovaly.

Článek

/Od zvláštního zpravodaje ve Francii/

Myšlenka mírových zahrad vznikla ke stému výročí ukončení první světové války. Cílem je vytvořit v místech nejtěžších bojů klidný prostor pro rozjímání a vzdát hold hrdinům, kteří zde položili své životy.

„Zahrady míru, které postupně vznikají, ukazují vztah našich občanů ke vzpomínce na ty, kteří vybojovali naši samostatnost. Je důležité nenechávat pohnutou minulost mizet z paměti. Jsem rád, že hodnotný architektonický projekt na mnoha místech pokračuje,“ řekl velvyslanec ČR ve Francii Michel Fleischmann.

+20

V pátek, tedy symbolicky na Den válečných veteránů, byla slavnostně otevřená už druhá československá Zahrada míru. Vzdává hold českým a slovenským vojákům, kteří bojovali během 1. světové války po boku Trojdohody. Zahrada se nachází vedle francouzské nekropole Chestres.

Její dominantou je stezka, která zve návštěvníka na cestu vysokým a úzkým příkopem zasazeným v srdci březového háje. Těchto 282 bříz symbolizuje a uctívá padlé vojáky. Většina padlých byla příslušníky 21. a 22. pluku samostatné československé armády ve Francii.

Množstvím kmenů a větví vytváří tyto stromy jakousi bílou tmu, která chodce vrhá do atmosféry připomínající pocit mlhy, která vládla na bojišti, a slepotu způsobenou bojovým plynem. Bříza jako nositelka různých symbolů, evokuje křehkost lidské existence svou krátkou délkou života, stejně jako mládí a život; je nositelem naděje.

Na okraji lesíka, lemovaného mohutnými lípami, klesá hustota bříz a návštěvník objevuje krajinu. V zahradě postupně mizí břízy, aby uvolnily místo lípám, které jsou pro Slováky a Čechy národním symbolem. Do trávníku pod břízy budou vysázeny tisíce sněženek coby zvěstovatele konce zimy, během níž českoslovenští bojovníci obětovali své životy.

Zahrada je mezinárodním projektem, pod kterým je podepsána nadace Karel Komárek Family Foundation. „Projekt jsme podpořili hlavně proto, že s sebou nese příležitost uvědomit si, jak důležité je dnes pečovat o hodnoty jako mír, demokracie a svoboda. A zamyslet se nad tím, co můžeme udělat pro to, abychom tyto hodnoty udržovali především pro naše budoucí generace,“ uvedla Kristýna Halounová, programová manažerka nadace.

Zahradní projekt realizovaly bratislavské studio SLLA a ateliér Divo z Brna.

„Je pro nás důležité, aby místo ‚umělo stárnout‘ a aby s věkem získávalo na kráse a dlouho vydrželo. Spolupráce na projektu nám pomohla pochopit tíživou historii první poloviny 20. století a stopy, které Češi a Slováci zanechali v obrovských válečných konfliktech,“ říká Ján Augustín z ateliéru Divo.

Projekt Zahrad míru pro svůj mimořádný ohlas nejen ve Francii, ale i v zahraničí pokračuje i v dalších regionech severní Francie. Druhá etapa má k 18 stávajícím zahradám věnovaným vojákům z různých zemí připojit další a vytvořit „Stezku míru“, která propojí pomyslnou hranici válečné fronty na území Francie od hranice s Belgií až po hranici se Švýcarskem.

Reklama

Doporučované