Hlavní obsah

Chřadnoucí běluhu přemístí záchranáři do nádrže se slanou vodou

Foto: Profimedia.cz

V sobotu záchranáři zpozorovali na kůži běluhy malé skvrny. Zatím není jasné, co znamenají.

Reklama

aktualizováno •

Francouzské úřady nadále pokračují v operaci na záchranu zatoulané běluhy severní, která na začátku minulého týdne z Lamanšského průlivu proplavala do řeky Seiny. Mají bohužel za to, že šance na její přežití je mizivá.

Článek

Běluha, která na několik dní uvázla ve francouzské řece Seině, bude během úterka přemístěna do nádrže se slanou vodou, kde ji prohlédnou a ošetří odborníci. Informovala o tom nevládní organizace Sea Shepherd France.

Záchranný tým se ztraceného mořského kytovce snažil doposud především vykrmit, aby získal zpět energii a mohl doplavat zpět ze Seiny do moře. Vyzkoušel zmrzlé herynky i živé kapry. Běluha ale potravu odmítá, informuje britská BBC.

Tým dále zvažoval vpravit běluze vitaminy, aby stimuloval její chuť k jídlu a podpořil ji v absolvování cesty dlouhé kolem 160 km. Podle členů týmu se běluha musí z teplé a stojaté vody dostat co nejdříve.

Způsoby, jak toho efektivně dosáhnout, ale docházejí. „Pochybujeme, že by se teď dokázala sama vrátit zpátky… I kdybychom ji odvezli lodí, bylo by to extrémně nebezpečné a spíš nemožné,“ objasnila Essemlaliová dále situaci. Přesto vyloučila jako možnou aktuální variantu eutanazii.

Případu zatoulané běluhy jsme se věnovali v článku zde:

Další možností je vytáhnout ji z vody, „vzít ji do moře, aby se nakrmila, dodat vitaminy a udělat biopsii, abychom zjistili její původ, zdravotní stav a co jí způsobuje nemoc“, vysvětluje možné scénáře šéfka Sea Shepherd. Experti se totiž domnívají, že zdravotní stav kytovce byl špatný ještě předtím, než se rozhodl vplavat do řeky.

V sobotu navíc záchranáři zpozorovali na kůži běluhy malé skvrny. Zatím ale nevědí, zda jde o reakci na sladkou vodu, nebo prokazují její zhoršující se stav.

Podle serveru Euronews chřadnoucí běluha nadále setrvává ve zdymadle vzdáleném asi 70 km od Paříže. Záchranáři dodávají, že je velmi plachá a zpívá čím dál méně písní.

Reklama

Doporučované