Hlavní obsah

Francouzi se snaží navést zatoulanou běluhu v Seině zpět do moře

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle expertů, kteří běluhu severní na cestě směrem do Paříže sledují, se její zdravotní stav zhoršuje. Znečištěná Seina pro ni navíc představuje riziko.

Článek

Běluha severní, která zabloudila do řeky Seiny na severu Francie, jak ve středu informovala agentura Reuters, není v dobrém zdravotním stavu. Přestože se ji francouzský záchranný tým snaží navést zpět do moře, zatím se to nedaří.

Kytovec, jenž se běžně vyskytuje ve vodách Severního ledového oceánu, se momentálně nachází asi 70 kilometrů od Paříže na zdymadle Vernon.

Její pohyb monitorují záchranáři, hasiči i experti na biodiverzitu. Chřadnoucí běluze se podle nejnovějších zpráv „mění kůže a vypadá podvyživeně“. Podle výzkumného pracovníka Gerarda Maugera, který se zaměřuje na mořské savce, „tráví (běluha) na vodní hladině velmi málo času“. Expert se proto domnívá, že její plíce mají „dobrou“ kapacitu.

Úsilí záchranného týmu navést běluhu mířící na jih, což je neobvyklý jev, jak tvrdí vědci, je zatím neúspěšné. Podle šéfky neziskové organizace Sea Shepherd Lamyi Essemlaliové je navíc varianta běluhu odchytit moc riskantní. Řešení tak vidí v tom ji „krmit a pokusit se ji navést zpět k oceánu“.

Úřad v normandském departementu Eure v prohlášení uvedl, že běluhy severní, jež obvykle žijí v arktických a subarktických vodách a také v ústí řeky Saint-Laurent v kanadském Quebecu, občas zabloudí do jižnějších vod a ve sladké vodě mohou dočasně přežívat. Essemlaliová nicméně varuje, že situace není optimální. „To prostředí není pro běluhu moc přívětivé. Seina je velmi znečištěná a kytovci jsou navíc extrémně citliví na hluk,“ dodává.

Běluha byla poprvé spatřena v říčních vodách v úterý, informuje britský server The Guardian. Tamní úřady v reakci na to veřejnost vyzvaly, aby se ke kytovci nepřibližovala a nestresovala ho tak.

Za poslední dobu se ve francouzských řekách nejedná o ojedinělý případ. Koncem května se do Seiny dostala vážně nemocná kosatka. Úřadům se zvíře přes četné pokusy nepovedlo zachránit. O měsíc později byla v Seině spatřena další velryba, pravděpodobně deset metrů dlouhý plejtvák malý.

Reklama

Související témata:

Doporučované